Новата пленарна зала се забавила заради ремонта на 'Дондуков' и стъкления покрив (снимки и видео)

Ще бъде завършена до средата на 2019, но не е ясно кога ще се преместят депутатите

Симона Костадинова 02 октомври 2018 в 16:25 3994 0

Строителството на новата пленарна зала на депутатите трябва да бъде завършено до средата на 2019 година. Журналисти бяха допуснати до обекта днес, за да видят докъде е стигнал ремонтът.

Според предварителните планове залата трябваше да бъде готова за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което трябваше да бъде във втората половина на тази година, но беше изместено по-рано заради Брекзит. Целта беше тя да се използва по време на председателството - за официалните заседания.

Причината за забавянето са много - от ремонта на бул."Дондуков", който затруднявал дейностите в бившия Партиен дом, до премахването на стария стоманено-бетонен покрив, който трябвало да бъде нарязан на части. Друга причина бил и новият стъклен покрив на бъдещата заседателна зала. Установено било, че дневната светлина се променя, което ще пречи на камерите и затова трябвало да бъде избрана специална софтуерна система, която да е свързана с осветление, за да компенсира промените в светлината. Стъклопакетите също са специални, очаква се скоро да пристигнат на строителната площадка, а монтажът им ще отнеме около 2 месеца. 

Въпреки че строителството би трябвало да завърши догодина, това не значи, че депутатите ще се нанесат в новата сграда веднага. „Трябват няколко месеца за държавна приемателна комисия, има и Акт 16", каза пред журналисти Николай Бациев от дирекцията, която отговоря за изпълнението на строително-монтажните работи. След като бъде разрешено ползването на новата зала обаче, ще трябва да бъдат обявени и обществени поръчки за допълнително оборудване, като система за гласуване. Така, на практика, не е ясно точно кога народните представители ще се преместят в бившия Партиен дом. 

Ще има ли наказания за забавянето?

В договора за изграждането на залата са предвидени санкции за забавяне, но най-вероятно такива няма да бъдат наложени. "Санкции има, но дали ще бъдат наложени, е въпрос на друг разговор. Строителят не е виновен за забавянето на практика", коментира Бациев, който подчерта, че засега няма оскъпяване на ремонта.

"Съоръжението е изключително сложно за изпълнение. Такова нещо в известна степен има в Бундестага, но там площта е по-малка", каза още той. 

Обществената поръчка за ремонта на зала "Света София" е на стойност малко над 22 млн. лв, а средствата са от държавния бюджет. 

Как ще изглежда новата пленарна зала?

Строителството е далеч от довършителните работи. В залата има огромно скеле, което ще стои там до поставянето на остъклението. Въпреки това вече има поставена и една примерна депутатска банка. Столовете на народните представители ще са сини - по пример от Европарламента. Ясно е къде ще стоят тв операторите и журналистите, но не и тези, които работят в онлайн медии и вестници. 

В новата зала ще има 270 места. "При Велико Народно събрание има опция за демонтаж на столовете и монтаж на други за осигуряване на 400 работни места", коментира Бациев. 

Ще има и обособени ложи за официални лица като президента и патриарха.

Банките на депутатите ще са по-големи, а столовете им ще са подвижни, за да не се налага няколко души да стават, ако някой от средата реда иска да стане. Има и друго нововъведение - ще се монтират дискусионни пултове на всяка банка. Така на народните представители няма да им се налага да стават всеки път, за да се изкажат. 

"Водят се разговори с парламентарните групи в новата пленарна зала да има възможност за изказвания от място. Вероятно трябва да се направи и промяна в правилника. За момента се работи по възможността да има изказвания от място. Губи се адски много време при придвижване на народните представители до трибуната за изказване. Цифрови камери ще заснемат пряко изказващия се и образът ще бъде показван на големи видеомонитори", обяви Бациев.

Ето какво още обясни Николай Бациев за това как ще изглежда новата пленарна зала:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!