Нови релси и трамваи по Цар Борис III и Алабин, обновяват Западен парк

Над 100 милиона за ремонт на улици в столичния бюджет за догодина

OFFNews 08 декември 2017 в 12:59 11562 0

Милиард и 433 милиона е бюджетът на столицата за 2018 г. 

Най-важният обект остава метрото, продължава строителството на третия лъч, за което се предвижда инвестиция от 327 млн. лв. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която представи бюджет 2018 на СО заедно със зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов. 

През 2018 г. ще се довършват разширението на бул. "Тодор Каблешков", на бул. "Монтевидео" и локалните на Северна скоростна тангента. Планира се изграждането на връзката на Източната тангента - между Северна скоростна тангента и бул. "Вл. Вазов", ремонт на ул. "Първа българска армия", реконструкция на бул. "Скобелев", изграждане на кръгово кръстовище при булевардите "Климент Охридски" и "Андрей Ляпчев" и продължаване на ремонта на бул. "Шипченски проход", но след избор на нов изпълнител, след като общината прекрати договора заради некачествено изпълнение тази година.

Догодина с европейски средства ще започне и обновяването на ул. "Граф Игнатиев" и пл. "Славейков" за 13,3 млн. лв. Там ще се подменят канализация, трамвайни линии, настилки, ще се засадят дървета и ще се постави ново осветление.

Фонтанът на площада ще бъде възстановен, пазарът за книги остава, но като място на букинисти, а не тържище за книги в кашони от банани, обясни Фандъкова.   

За подмяна на трамвайни линии и покупка на нови мотриси са заложени 35,5 млн. лв. С част от тях ще се обнови изцяло трасето на трамваите по линия 5 - по бул. "Цар Борис III" и ул. "Алабин".

Предвижда се доставка на 142 автобуса на природен газ за градския транспорт и 20 електробуса. 

6 млн. лв. са заделени за ново улично осветление, а 10 млн. лв. за отчуждаване на терени в кварталите
"Манастирски ливади", "Витоша ВЕЦ-Симеоново", "Кръстова вада" и "Малинова долина". 

Над 32,2 млн. лв. се планират за образователна инфраструктура. Повече от 13 млн. лв. от тях са за
строителство на 8 детски градини и довършване на 3 други нови сгради.

11,7 млн. лв. са заложени за поддръжка на паркове и градини - за ремонт на Западния парк, изграждане
на парк "Въртопо" в "Младост" и входа на Южния парк откъм бул. "Гоце Делчев".

1,5 млн. лв. са предвидени за ремонт на клетките на маймуните в зоопарка. 

Догодина Направление Архитектура трябва да стартира конкурсите за площад "Света Неделя", за централната зона на жълтите павета, за възстановяване на Войнишкия мемориал пред НДК и за строителството на бившата топлоцентрала на НДК в Южния парк, която да се превърне в Център за изкуство и култура. 

420 000 лева са предвидени за ремонт на филиала на Кукления театър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови