Новият шеф на НЗОК е проф. Камен Плочев. Приоритетът му: Здравето да не е търговия

Антония Чорева 28 юли 2017 в 10:33 5359 3

Парламентът реши проф. Камен Плочев да е новият директор на Националната здравно-осигурителна каса.

Само с един глас "въздържал се" депутатите гласуваха кандидатурата на професора.

В края на юни старият директор на Здравната каса Глинка Комитов подаде оставка, която депозира в деловодството на Народното събрание, без да обясни мотивите, заради които напуска поста. 

Депутати от всички парламентарни групи декларираха от трибуната подкрепата си за проф. Плочев и след това го избраха за управител на НЗОК с 205 гласа "за" и 1 "въздържал се".

А след избирането си проф. Камен Плочев коментира, че първото, което ще направи, е да създаде звено, което да направи анализ на парите на Касата - за ползи, загуби и възможности, за да може да балансира системата.

На второ място той цели да засили контрола на парите на болниците. Сред приоритети му е облекчаване на болничната помощ, като се направи промяна направление номер 3 - за специалист, да се издава не само от личния лекар, а и от болницата. Новият шеф на Здравната каса коментира и, че на един българин се падат 400 лева за здравна помощ, а в Европа са по 2 000 евро, но подчерта, че това зависи от държавата.

"Има подводни камъни, но те не са в НЗОК, а в системата. Такъв подводен камък е, че здравето е превърнато в търговия. Аз съм от другата страна на бариерата и се стремя обърна философията - да дам здраве. И вторият подводен камък – това е недостатъчното пари. Но това важи за цялата държава и аз не мога да бъда егоист и да искам за мен, а не за образование или енергетика“. Колкото има, с толкова ще се справим – това е задачата ни“, коментира още проф. д-р Камен Плочев.

Проф. Камен Плочев има 38 години опит в сферата на здравеопазването, с тясна специалност инфекциозни болести, той е началник на Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинска академия в София.

От своя страна здравният министър Николай Петров каза, че ще се обсъжда по-голям бюджет за Здравната каса. Той коментира също, че има тенденция "необходимото зло да са винаги медиците". Той издаде, че скоро ще съобщи новина, свързана с електронното здравеопазване и намаляване на административната тежест за лекарите, но не пожела да даде повече подробности, докато не стане факт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

28.07 2017 в 10:55

А,бе,тия военни ни превзеха от всякъде,то не са генерали за Президент,Премиер,министър на здравето,шеф на НЗОК,а в същото време начело на силовите министерства са абсолютни тутманици не помирисвали военщина...С толкова много празноглавци не ни чака нищо добро.....