Новите бронирани машини за пехотата може да струват повече от 1.46 млрд. лв.

Георги А. Ангелов 02 декември 2019 в 10:27 7755 2

PIRANHA IFV с купол нa Rafael.

Новите бронирани машини за пехотата, които правителството е на път да купи, може да струват повече от одобрената от парламента сума от 1.46 млрд. лева. Това са очакванията на депутати от ресорната парламентарна комисия, както и сред фирмите участващи в търга за доставка. До 16 декември 4-те селектирани до тук фирми трябва да подадат офертите си. От тях ще бъдат избрани две и след изпитания и стрелби ще бъде избран доставчикът. Процедурата е за покупка на 150 бронирани машини за пехотата, пълно въоръжение и екипировка към тях. От тях 90 ще са бойни машини, а 60 - спомагателни.

Очакванията в парламента са първо да бъде върнат за корекция на цените във възходяща посока проектът за строеж на два бойни кораба, който сега е на стойност 820 млн. лв. без ДДС. Три фирми подадоха оферти още през пролетта, но до ден днешен няма обявен победител.

Това се случи и при покупката на Ф-16. Сумата за покупка на 8 самолета в одобрения от парламента проект беше 1,5 млрд. лв. и то на изплащане, а в крайна сметка бяха преведени 1,2 млрд. долара.

До две седмици военните трябва да изберат машини от 4 достигнали до този етап производители - ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics European Land System – MOWAG (Швейцария).

За фаворит, на този етап се смята машината PIRANHA IFV на GDELS. В петък стана ясно, че GDELS ще участват в търга заедно с израелската държавна оръжейна компания RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd. Rafael произвежда куполи и цялостни решения за интеграция на хибридни оръжейни системи SAMSON, противотанкови ракети SPIKE, защитни системи, комуникационно-информационните решения BNET, системи за противовъздушна и противоракетна отбрана и други. От “купола”, въоръжението и цялостната система зависи голяма част от цената на машините.

Представителят за България на Rafael Ивайло Пифер, полковник Моше Елазар, директор Сухопътни и Военноморски сили и регионалният старши директор „Маркетинг и бизнес развитие“ за Европа Изар Сахар

Представители на Рафаел, с които OFFnews разговаря също допуска, че сумата за машините може да бъде увеличена. Полковник Моше Елазар, директор Сухопътни и Военноморски сили на Rafael уточни, че не може да говори от името на GDELS. “От наша страна ние направихме всичко възможно за да влезем в бюджета. Ние нямам видимост върху целия проект и бюджета му, а само върху нашата част от проекта”, каза Елазар. Изар Сахар мисли, че в края на краищата цената ще се доближи до изискванията на армията. “Ако ние изстискаме малко и другата част изстиска малко ще се стигне до съгласие. Трябва да се намери решение между GDELS, Rafael и правителството.” “Вярвам, че сме на правилният път и ще има добра воля и от двете страни”, добави полковник Елазар. Той изтъкна, че компанията му предлага цялостни решения, а ракетите Spike са на въоръжение в 34 страни, 20 от които са в НАТО и Европа. Компанията наскоро е подписала договор за доставка с Германия за 11520 ракети Spike

“Не идваме да продаваме, идваме да оставим своя отпечатък. Във всички страни оставаме наследство в индустрията. Ние предлагаме система на системите”, каза полковник Елазар. Той допусна възможността и други производители на бронирани машини да предложат в търга Spike.

Полковник Елазар смята, че изискванията към въоръжението, заложени в търга от специалистите на Министерството на отбраната са на много високо ниво. “Те са доведени до върха и така трябва да бъде, тъй като тези изделия ще се ползват 40 г. Когато анализирахме изискванията и се опитахме да им отговорим, понякога ни беше трудно. Не са направени компромиси в нищо. Нашите уважения”, каза той.

Aко компанията бъде избрана да участва в търга възнамерява да включи български компании в производството повече от 20% от обема на работите, каквото е изискването и почти са завършени разговорите с български 4 компании. “Ние не спираме до тук, искаме не само да се свърши работата, а искаме тук да остане познание, инженери, инструктори”, каза полковник Елазар. “Голяма част от производството, като комуникациите, финалното асамблиране ще се прави в България. Най-важното е, че доживотната поддръжка ще се прави в България”, добави Сахер.

Бащата на полковник Моше Елазар е роден в България, той е израснал с изториите за спасяването на българските евреи и голяма част от родата му говори български.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

02.12 2019 в 12:46

А милиардите вече са 2,4 за самолети + 1 милиард за две корабчета втора ръка, трета употреба + 1,46 милиард за пехотата..
А бе 5 милиарда.. Ма то това пари ли са..

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

02.12 2019 в 12:42

Пак да го напиша:
" Странно е защо военният министър Каракачанов не е обелил и дума за Програмата за военни излишъци на НАТО (еxcess defence articles – EDA), по която държави с ограничен финансов ресурс получават оръжие, предимно от САЩ и Германия? Така Гърция получи 416 бойни машини от САЩ през 2014 г.
Защо всички в един глас искат нови самолети, кораби и танкове за 2.4 млрд. лева, вместо първо да използват неизползвания ресурс на богатите членки на НАТО?
Ами защото комисионни от Програмата за военни излишъци на НАТО няма, а от покупка на бойна техника има и то какви!"

Ма то какво са за най-бедната страна в ЕС някакви си 1,46 милиарда..
Важното е да са пънем ВТОРА страна по военен бюджет спрямо БВП-то в НАТО да бъдем.. Потупване по раменце пред строя УЖ управляващите ни да получават..