Новите европравила за превозите са неприемливи за България

OFFNews 04 декември 2018 в 21:11 3216 0

България, Полша, Унгария, Литва, Латвия, Хърватия и Малта гласуваха срещу общия подход по законодателните предложения от Пакета за мобилност I, който бе приет в рамките на Съвета на Европейския съюз по транспорт.

В продължилия 15 часа преговорен процес България изрази позицията си против така предложените текстове.

В рамките на дискусиите бе постигнато съгласие превозните средства да не се връщат у дома, което бе една от т.нар. червени линии за държавата ни. Но връщането на водача в операционния център в държавата по установяване или по местопребиваване се предвижда да бъде на всеки 4 седмици.

Общият подход регламентира и сроковете за преоборудване с ново поколение интелигентен тахограф: 2022 г. - за новопроизведени превозни средства; и 31.12.2024 г. - за всички останали товарни превозни средства, ползвани в международния превоз.

България, Полша, Литва, Унгария и Малта разпространиха декларация във връзка с изразения негативен вот. За блокиращо малцинство в преговорния процес обаче беше необходима подкрепата от още 4 държави.

Предстои Европейският парламент да излезе с позиция по Пакета за мобилност I, след което ще започнат т.нар. триалози между ЕП и ЕС.

Постигнатите договорености в Съвета не са финалните текстове, преговорният процес продължава като основните разпоредби при запазени преходни срокове от общия подход ще се прилагат след 30 юли 2020 г.

Желязков: Ние сме изчислените жертви

Ние сме изчислените жертви, не може да се крием зад лицемерието на дипломацията, заяви министърът на транспорта Росен Желязков.

Умерен оптимист съм в ЕП да се предвиди изключение от правилото за забрана за ползването на почивките на шофьорите в кабината на камиона, посочи Желязков.

Той уточни, че ще разговаря с евродепутати, за да може при обсъждането в ЕП да се предвиди изключение, когато почивката се извършва на подходящи места като паркинги с необходимите условия.

Ако ЕП приеме тези предложения, отиваме на тристранни преговори при румънското председателство на Съвета на ЕС, добави министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови