Новите заповеди за коронавируса ще могат да се обжалват

OFFNews 04 май 2020 в 22:35 9558 1

Снимка Правителствена информационна служба

Премиерът Бойко Борисов на неприсъственото заседание на кабинета.

Актовете, с които се въвеждат различни мерки и ограничения след отпадането на извънредното положение, ще могат да се оспорват. Това е предвидено в проекта на Закон за изменение на Закона за здравето, който урежда мерките за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19 за времето след прекратяването на извънредното положение - 13 май 2020 г. Проектът бе приет днес от правителството на извънредно заседание.

С проекта се определят актовете, с които министърът на здравеопазването въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион за защита на живота и здравето на гражданите. Те ще се въвеждат със заповед по реда на чл. 73 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) или с наредба, която се обнародва незабавно в следващия брой на „Държавен вестник“.

Проектът предвижда и промени в редица други нормативни актове. В Административнопроцесуалния кодекс изрично се въвежда двумесечен срок за разглеждане на оспорването на общия административен акт, издаден в неотложни случаи и двуинстанционност на оспорването.

Извънредното положение даваше големи правомощия на министъра на здравеопазването за ограничаване на конституционни права, като право на придвижване. В проекта на правителството се предлагат промени в чл. 61 и чл. 63 от Закона за здравето, се което министърът на здравеопазването ще може да налага ограничителни и карантинни мерки върху определени области или цялата страна, но те ще могат да се обжалват.

Целта е да се намали и забави разпространението на епидемията от COVID-19 и да се осигурява възможност за подготовка на здравната система за гарантиране на адекватна медицинска грижа, пише в съобщението на правителствената информационна служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

1

aviatora

07.05 2020 в 14:32

Мутро, България и българите не те искат, защото ти знаят престъпните деяния, но няма смел прокурор и съдия, които да ти натрият носа и набутат дебелия ти задник зад решетките!!!
ТУЛУП!!!