Новото правителство обещава да преизчисли всички пенсии

OFFNews 13 април 2017 в 13:12 6895 1

Новото правителство е ГЕРБ – Обединени патриоти окончателно. Новата коалиция днес показа своята 4-годишна програма за управление.

В нея най-обсъжданата тема бяха социалната политика и пенсиите.

В програмата е разписано окончателно, че минимална работна заплата ще стане 650 лв., а средната работна заплата - 1500 лв.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 180 лв. от 1 юли 2017г.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 200 лв. от 1 октомври 2017г.

Социалната стратегия предвижда да се преизчислят всички пенсии, отпуснати преди 2010 г. със средния осигурителен доход за 2009 г. със средствата, спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии.

Новото правителство предвижда да сближи минималната пенсия с прага на бедността.

Ще се приемат пакет от мерки за справяне с демогрфската криза.

ГЕРБ и патриоти затягат определено социалните помощи. В програмата е записано, че ще има по-тясно обвързване на социалните помощи с полагането на обществено полезен труд. Социалните помощи ще се обвържат със заетост – всички в трудоспособна възраст, които получават помощи трябва да се включат в заетост.

Ромите определно ще трябва да водят децата си не само на училище, както ГЕРБ заложи в предиозборната си програма, но и на детска градина. Защото в противен случай родителите на деца извън образователната система, остават без помощи.

В социалната програма на ГЕРБ и патриотите е записано също, че ще се измислят мерки за съвместяване на кариерата със семейния живот, вероятно става въпрос за условия и програми за майките да работят от вкъщи.

Предвижда се цялостна грижа за децата в държавата – „грижата за децата трябва да обхваща всички деца, а не само тези в риск“ , е записано в програмата.

Управляващите предвиждат да изработят Закон за детето и семейството, който да гарантира правата на всички деца. Чрез промени в Семейния кодекс ще се разшири подкрепата на кандидат-осиновителите, осиновителите и децата - преди, по време на и след осиновяването.

Предвижда се БВП от 120 млрд. лв. в рамките на мандата, а увеличаването на доходите на българите да стане чрез заетост и по-голяма производителност на труда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

1

Лопе де Вега

13.04 2017 в 14:15

Мечти! Откъде пари за всичко това? Прибавете и простотията с венното обучение в училище - и това не е безплатно - и кво излиза? Пак същото.

Ще спрат ли постоянното изнудване на бизнеса? Ще ограничат ли възможностите на чиновниците да мачкат всеки, решил да открие свой бизнес? Ще престанат ли да крадат? Иначе хубави идеи за уваличаване на доходите, ама без кръчмаря.

Поздрав!