ОССЕ препоръчва да се отмени намаляването на партийните субсидии

Георги А. Ангелов 04 декември 2019 в 14:55 2047 0

ОССЕ препоръчва да се отмени изцяло решението за намаление размера на партийните субсидии, съобщи заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин (БСП), който е поискал становище за промените в закона за политическите партии направени през лятотото. Тогава парламентът, по заръка на премиера Бойко Борисов, реши че партийните субсидии се намаляват от 11 лева на 1 лев за всеки получен глас. 

“В позицията се препоръчва още да се гарантира, че процесите са прозрачни, всеобхватни и включват ефективни консултации със засегнатите групи, организации на гражданско общество, включват пълна оценка на въздействие. В препоръките се казва още, че е нужно да се гарантира, че системата на политическите финанси има за цел да защити принципа на политическия плурализъм, както и да се въведат лимити за вноски за частни и корпоративни дарения. Подчертава се, че е необходимо внимателно да се балансира, за да няма изкривяване в политическия процес в полза на големи финансови интереси”, каза Вигенин.

В становището на Службата за демократични институции и права на човека на ОССЕ (ОДИЧП) се казва, че измененията драстично намаляват публичното финансиране, като в същото време отново въвеждат корпоративните дарения и премахват ограничението за частни дарения. “Въпреки че отделните елементи на измененията могат да бъдат приемливи и не противоречат пряко на международните стандарти, законодателният пакет в неговата цялост, заедно с начина и сроковете на неговото създаване и приемане, предизвикват множество опасения по отношение на принципа на политическия плурализъм, пише в документа.

От ОССЕ препоръчват да се гарантира, че системата на политическите финанси в България има за цел да защити принципа на политическия плурализъм, че всяка реформа не поставя конкретни участници в неблагоприятно положение, докато други са привилегировани, както и да осигури множество източници на финансиране за политическите партии.

Сред препоръките за последващи промени в закона за партиите са да се въведат лимити за вноски за частни дарения и корпоративни дарения, като внимателно се балансира между това да се гарантира, че няма изкривяване в политическия процес в полза на големи финансови интереси и да се насърчава политическото участие, включително чрез разрешаване на лица да допринасят за избраните от тях партии.

Освен това от ОССЕ смятат, че трябва да се преразгледа автоматично закриване на политическа партия за неприсъствие на избори „в продължение на повече от пет години след последната съдебна регистрация за това“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови