Обединение вдясно? Има едни 4-5 проблема между СДС и ДСБ, пък и Дол взе, че им писа

Юлиана Ончева 15 март 2019 в 07:40 5408 3

СДС се събира на Национален съвет днес, за да обсъжда коалиционната си политика за евровота. Засега е ясно едно -лелеяното дясно обединение не успява да се случи, каквото и да си мисли и пише Жозеф Дол. 

Защото има едни 4-5 проблема между СДС и ДСБ, плюс още поне две между обитателите на част от "Раковски" 134 и "Да, България" и "Зелените". За да не се обърка никой - последните две и ДСБ образуват "Демократична България", а към всички споменати дотук би трябвало да се присъедини и Движение България на гражданите. Би, обаче от ДБГ обявиха краен срок 17 март, така че, ако няма промяна в заявеното от Найден Зеленогорски, те ще ходят на избори сами или с някой друг. 

СДС иска - като партия-майка, да участва в името на коалицията, към която се присъединява: работен вариант "Демократична България и СДС". Как не, ами Зелените пише ли ги, е отговорът. Диалогът продължава с: Ама СДС е марка! и "Добре де, ама първо се разграничете от ГЕРБ". Следва: А след изборите какво - с кого ще работим, не е честно към избирателите. Не, ние сме опозиция на това управление, не ни трябва власт на всяка цена. 

Тук в диалога без начало и край идва писмото на Дол, шефът на ЕНП, което наля масло в огъня на дясното обединение. Той посъветва лидерите на ДСБ Атанас Атанасов, на ДБГ Димитър Делчев, на СДС Румен Христов и на ГЕРБ Бойко Борисов да направят общ фронт за евровата на 26 май. 

“Призовавам всички членове на политическото семейство на ЕНП в България да направят най-отговорния избор и представят българските граждани в единен фронт. Само обединени ще можем да избегнем разпиляването на гласовете, което ще е от полза единствено за популистите и антиевропейските сили.", написа Дол до четиримата. 

Отговори му Атанасов - пръв и категоричен: Не!

В текста му се казва, че такъв фронт е абсолютно невъзможен, защото "ГЕРБ действат в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво". Евродепутатите на Борисов са гласували против резолюцията, заклеймяваща Виктор Орбан и партията му ФИДЕС, както и не са подкрепили Лаура Кьовеши за европейски прокурор. 

Не по-малко обезпокоителен е про-руският курс, който ГЕРБ устойчиво поддържа – противопоставя се на санкциите срещу Русия, отказа да експулсира дори един руски дипломат във връзка със случая Скрипал и отказа да се подкрепи румънската кандидатура на Лаура Кьовеши за европрокурор. Така управляващите от ГЕРБ и „Патриотите“, заедно с фалшивата опозиция на бившите комунисти, затвърждават убеждението в Европа, че не само Унгария, но и България е Троянски кон на Путин в Европейския съюз, пише още ген. Атанасов. 

Какво да отговори на писмото на Дол, СДС очевидно ще умува на НИС днес. От партията обаче са категорични, че няма да се съгласят евродепутат от коалиция с тяхно участие да бъде не в ЕНП, а в друга група в европарламента. Според тях такива заявки давал Стефан Тафров, водещият кандидат за челно място в листата на "Демократична България" от "Да, България". 

Като стана дума за място в листата - спор има и дали кандидатът за евродепутат на СДС може да бъде на четвърто място в общия списък за Брюксел, а на трето да е кандидатът на "Зелените". 

И още една тема за обединение или разделение: Коалиция само за евровота или в по-дългосрочен план?

Преговорите ще продължат. Въпросът е кой с кого и защо ще преговаря. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

3

choss

17.03 2019 в 17:35

СДС веднъж вече ги взеха по милост в Реформаторския блок. Плакаха, молиха се на вратата му, пуснаха ги и накрая какво - трик!
Аре стига толкова!!!

5705

2

г-н Никой

15.03 2019 в 09:24

Има си точни критерии,изброени от Атанас Атанасов,за създаване на коалиция за участие на изборите и защо не и след тях! Тези критерии не са измислени от г-н Атанасов,а са съответстващи на идеологията на десните партии! Всякакви други"съображения" и увъртания,показват кой -кой е и дали е за обединяване на десните,или е за разпарчетосването им под благовидни предлози! Ако се пледира за приемането на предложенията на СДС-това ще означава да се приемат предложенията на БСП и ГЕРБ! ТОВА ЛИ ИСКАТ ДЕСНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ-БСП И ГЕРБ ДА ОПРЕДЕЛЯТ КОЙ ДА БЪДЕ ПОДКРЕПЕН! ? ТОЗИ ФИЛМ СМЕ ГО ГЛЕДАЛИ-НЕ НИ ТРЯБВАТ ПОДСТАВЕНИ ДЕСНИ ПАРТИИ,СЪЗДАДЕНИ И РЪКОВОДЕНИ ОТ БСП,РУСИЯ И КГБ И ДС!

2426

1

tania7777

15.03 2019 в 09:16

СДС от ЛуКЯРски доказано клиентелистка партия !!!Никакво обединение с тях!