Обрат: Станишев влезе в листата на БСП за евровота под №5 (пълен списък)

OFFNews 14 април 2019 в 21:15 8655 3

Снимка БГНЕС

Кардинална промяна претърпя листата на БСП за изборите за Европейски парламент в края на месец май. Под натиска на вътрешната опозиция Сергей Станишев влиза в нея на избираемото пето място.

Лидерът на Партията на европейските социалисти не беше включен сред имената, предложени от ръководството на партията преди днешния пленум. След часове дебати, тайно гласуване и балотажи, след общо 11-часово заседание на Националния съвет на БСП, листата бе наредена.

Първото място беше решено преди месец: Елена Йончева.

Ето останалите:

2. Петър Витанов

3. Цветелина Пенкова

4. Иво Христов

5. Сергей Станишев

6. Иван Кръстев

7. Деница Златева

8. Румен Гечев

9. Момчил Неков

10. Велизар Енчев

11. Димитър Данчев

12. Тодор Стоилов

13. Валери Жаблянов

14. Мариела Модева

15. Десислав Тасков

16. Крум Дончев

17. Емил Георгиев

Балотажи имаше за второто и третото място, както и за петото и шестото. За второто място в задочен спор влязоха Петър Витанов и Цветелина Пенкова. Спечели го Витанов.

Четвъртото е за началника на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов.

Другият балотаж беше между Станишев и Иван Кръстев, победи Станишев.

Самият той не подмина мълчаливо отсъствието си от първия списък. По-рано днес коментира, че листата е "един голям подарък за ГЕРБ" и че е очевидно, че БСП се превръща във "вождистка" партия. Лидерът на конкурентите от ГЕРБ Бойко Борисов коментира ехидно, че щом лидерът на ПЕС го няма в листата, значи българските социалистите нямат нищо общо с европейските социалисти.

Напрежението около името на Станишев не бе единственото, свързано с листата на БСП. Своето участие в евровота оттегли настоящият евродепутат Петър Курумбашев. По-рано днес той заяви, че предложението на лидера Корнелия Нинова да е №9 го е обидило и е отказал.

Коментари предизвика и номинацията на президентския началник кабинет Иво Христов - номинация на ИБ. Той коментира пред БНР, че за него "най-важната кауза си остава успехът на мандата на Румен Радев" и все пак заяви, че е било "нормално" да приеме номинацията за евродепутат.

Вяра Емилова, член на Изпълнителното бюро на БСП, коментира пред БНР: "Христов се явява в листата като наше предложение на четвърто място, гражданска квота. Той е доказан авторитет в президентската институция. Предложен е също и от много партийни организации в цялата страна, едни от най-големите партийни организации Пловдив и София. Той е работил дълги години в Националния съвет на Българската социалистическа партия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

3

Georgi Gracata

15.04 2019 в 11:44

Кой на кого помага с тия маньовър както се изразяваше Живков не знам но това доказва,че ГЕРБ и БСП са едно цяло.