Образователният министър: Недостигът на учители ще се задълбочава, но имаме резерв

OFFNews 05 септември 2018 в 11:29 2049 0

"Недостигът на учители ще се задълбочава през годините, но засега все още имаме резерв. Имаме учители, които са излезли от системата или не са се включили в системата на образованието".

Това коментира пред журналисти в парламента министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му има достатъчно ресурс, за да бъдат обезпечени всички учителски позиции през следващата учебна година.

На повече от 5% от действащите учители, или 3 433 души, предстои пенсиониране през предстоящата учебна 2018/2019 година, според справка на МОН, предоставена на OFFNews. Системата на предучилищното и училищното образование изпитва най-остра нужда от учители по математика и природни науки, информатика и информационни технологии, чужди езици (английски, немски, френски, източни езици). Нуждае се също от начални и детски учители, по български език и литература и по професионална подготовка.

"На някои позиции това ще стане с т.нар. неправоспособни учители – хора, които нямат учителска правоспособност. На друго място ще се съчетават предмети. На трето място пенсионери ще останат да преподават една или две години след навършването на пенсионна възраст", каза той. 

Министърът обяви, че  се работи по това да се увеличи финансирането в по-малките и отдалечени населени места, както и в училищата и в детските градини с концентрация на деца от уязвими групи.

По време на днешния парламентарен контрол Вълчев коментира, че предстои обществените съвети да станат активно действащи органи във все повече училища. По думите му има нужда от участие на родителите във вземането на решения на училищно ниво. "Не трябва да се изкушаваме да използваме тази линия на противопоставяне на родителите и учителите, а да говорим за партньорство. И да създадем доверие към обществените съвети, че могат да дадат най-доброто мнение по чисто професионалните въпроси“, подчерта той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови