Общественият защитник препоръча най-ниската пенсия да не е под линията на бедността

OFFNews 27 декември 2019 в 08:58 3062 3

В писмо до социалния министър Деница Сачева и до управителя на НОИ Ивайло Иванов омбудсманът Диана Ковачева препоръча да се намери механизъм, който да направи възможно актуализирането на най-ниската пенсия за осигурителен стаж и възраст да не е под линията на бедност.

„По данни на Националния осигурителен институт към момента размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 219, 43 лв., при линия на бедността за тази година от 348 лева. От 1 януари 2020 г. линията на бедност ще бъде 363 лева, а от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 250 лв.“, пише в становището си омбудсманът.

Повод за писмото на Ковачева са стотиците жалби, както и петиция от 1800 души до институцията на обществения защитник, в която граждани се оплакват именно от факта, че и с очакваното индексиране на пенсиите от юли 2020 година от 6.7 на сто, предвид ръста на цените и инфлацията, техните доходи ще бъдат под линията на бедността, а полученото увеличение те определят като крайно недостатъчно за реално подобряване на жизнения им стандарт.

„Предвид очакванията от страна на възрастните хора към компетентните държавни институции за предприемане на действия, които да им осигурят доходи за достойно съществуване, се обръщам към Вас с препоръката да се потърси правен механизъм, който да направи възможно актуализирането на пенсиите до нива, които да им гарантират достоен живот и да ги изведат от групата на хората, живеещи под прага на бедност. С надежда за лична ангажираност на представляваните от Вас институции очаквам да бъда информирана в разумен срок за вижданията Ви и действията, които ще предприемете за решаването на изложените проблеми“, завършва омбудсманът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

3

Нострадамус

27.12 2019 в 15:11

След вдигането на пенсиите с 40%, свалят ДДС то в Румъния на 16%, а Ставката на ДДС за хранителните стоки се намалява от 9 на 5 %.

705

1

order

27.12 2019 в 09:35

Абе въртите сучете и ще докарате и най ниската и най високата пенсия да са около линията на бедност!!!!!!
Давайте работещи българи осигурявайте се в тази ни татковина....на макс се осигурявайте, та минимум да получавате!!!!!