Община Кюстендил е пред финансов колапс: има пари само за 2 месеца

150 души от общински предприятия ще останат без работа, те вече са получили предизвестията си

OFFNews 04 май 2020 в 12:45 8495 0

Снимка БГНЕС

Община Кюстендил е пред финансов колапс. 

Ниската събираемост на данъци и такси от началото на годината е довела до това, че 150 служители от общински предприятия губят работата си - те вече са получили предизвестия, съобщава Нова тв. Хазната е полупразна, твърдят оттам.

"Извънредното положение изисква извънредно мерки. Беше необходимо на преминем на икономичен финансов режим. Постъпленията в общината са намалели с над 55% през последните 45 дни. В номинално изражение това е над милион и 300 хиляди лева", каза кметът Петър Паунов. 

Всички дейности в областта на културата, спортните мероприятия са спрени от 6 март.

От думите му става ясно, че е трябвало незабавно да се реагира с масово съкращение в тези звена, за да гарантират качествени и бързи услуги от страна на общинската администрация.

"Общината има средства за още два месеца. Ако не пристигнат постъпления, вероятно ще се посегне и към други звена", обясни Паунов.

Марияна Велкова, служител в общината, обясни, че ще се регистрира като безработна в бюрото по труда. Тя допълни, че очаква обезщетение, с което ще се справи, защото мъжът ѝ остава на работа. Надява се и на обещанието на кмета, че когато всичко това отмине, ще върне служители отново на работа. 

В края на миналия месец стана ясно, че данъчните приходи са намалели с 51% от началото на кризата, а общите приходи - с 54%. За последните 45 дни постъпленията от данъци в общинската хазна са по-малко с над 1 милион лева. Общинските съветници тогава приеха намаляване на наемите или освобождаването от такива за търговци, лекари, медицински лаборатории, ползващи общински имоти и тротоарно право, за периода, в който е обявено извънредното положение. Те удължиха и срока за плащане на таксата за битови отпадъци с отстъпка до 30 юни.

Заболелите в община Кюстендил от коронавирус са 69 човека. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови