Обвързани ли са милиардите от ЕС с върховенството на закона

OFFNews 21 юли 2020 в 15:27 5843 2

Снимка Синхуа/БТА

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен (ляво) и Шарл Мишел, председател на Европейския съвет

На петия ден от преговорите Европейският съвет постигна споразумение за бюджета на ЕС до 2027 година. За първи път в историята европейският бюджет е свързан с опазването на природата и законността, за първи път осигуряваме обща подкрепа за европейската икономика, заяви след края на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от БТА.

Бюджетът ще бъде 1,8 трилиона евро и ще съдържа фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване, поясни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Постигната е договореност за обвързване на отпускането на бюджетни средства със състоянието на върховенството на закона, потвърдиха двамата председатели. 

Идеята за обвързване на върховенството на закона в страните членки с европейските плащания бе силно "разводнена" в окончателното споразумение след няколко кръга преговори, посочва Euractiv. Изданието добавя, че според дипломатически източници Германия, Франция, групата от Вишеградската четворка, Латвия и "пестеливата четворка" (Швеция, Нидерландия, Австрия и Дания) в неделя са излезли с предложение, изготвено от латвийския премиер Кришанис Каринш. Този текст е приет с голямо одобрение. Макар че е включена отправка към Член 2 от Договора за ЕС, в който са изложени принципите на съюза, текстът се позовава на тези принципи във връзка със "защита на финансовите интереси на ЕС". Формулировката също е значително по-неясна от вече известното предложение на Шарл Мишел. Оригиналният текст се позовава на система „за справяне с очевидни недостатъци в доброто управление на органите на държавите-членки по отношение на спазването на принципа на правовата държава, когато това е необходимо за защита на доброто изпълнение на бюджета на ЕС, включително NGEU (Next Generation EU), и финансовите интереси на Съюза", припомня Euractiv. Окончателният компромис просто „подчертава важността на защитата на финансовите интереси на ЕС“ и върховенството на закона и предлага режим на условност „за защита на бюджета и на инструмента Next GenerationEU“, който трябва да бъде въведен.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче подчерта, че споразумението поставя стабилна основа. „Това е много ясно в документа, много ясен ангажимент за върховенството на закона и много ясен ангажимент за защита на финансовите интереси на Съюза“, коментира Фон дер Лайен.

Проправителствените медии в Унгария бързаха да приветстват това, което обявиха за победа на премиера Виктор Орбан на срещата на върха - че условието на върховенство на закона не е силно обвързано с европейските плащания, добавя Euractiv

Повече за договореното за България

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

22.07 2020 в 02:10

Естествено че са обвързани. Всеки път, от Де Гол насам:)
Пийте умерено, и ще разберете е-сето.

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

21.07 2020 в 16:20

ДОГОВОРЕНОТО ЗА БЪЛГАРИЯ???
Я да видим!!!!

1,8 трилиона делено на 446 милиона умножено по 7 милиона към 1,1,2019-та давало 29 милиарда!

Ти да видиш... Та кво казвате, че е договорено?