Официално: Борисов стана премиер за трети път (снимки)

БСП и ДПС гласуваха против новото правителство, било "лицемерие" и "подмяна". "Воля" го подкрепи, но ще го следи

Антония Чорева 04 май 2017 в 12:44 8654 7

За трети път лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе избран от Народното събрание за министър-председател на България. 

Преди кабинетът да бъде гласуван от депутатите, Борисов бързо изчете реч за приоритетите, обещани в предизборната и коалиционната програма – по-високи пенсии, двойни заплати за учителите, минимална заплата 650 лв. и средна заплата 1200 лв., затягане на социалните помощи, демонополизация на НЗОК, намаляване на дефицита, ограничаване на битовата престъпност, нов антикорупционен закон, бързо съдебно производство, електронно правосъдие и нов Наказателен кодекс, както и нови пътища и магистрали.

„В името на българския народ ГЕРБ и Обединени патриоти поемаме отговорността за управлението на страната, на фона на нестабилността в региона се налага надмогване на партийния егоизъм и посветеност на българските граждани. (...)

Страната и нейните граждани се нуждаят от сигурност и доверие в държавата и институциите. В името на българската държава преодоляхме различия и продължаваме по пътя на ЕС и НАТО. Гарантираме и успешно реализиране на председателството на ЕС”, беше основната теза на новият-стар премиер на страната.

Борисов добави, че това са само част от нещата, за които правителството ще работи, след което изброи състава на новия кабинет.

На избирането на Борисов в парламента присъстваха президентът Румен Радев, целият служебен кабинет, както и кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на вероизповеданията. 

Изборът на Борисов не беше подкрепен от БСП и ДПС, а лидерите Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ изброиха причините за това от парламентарната трибуна:

За БСП първата причина е, че идеите в програмите им са различни по отношение на икономиката и модерно и достъпно образование. Втората причина е, че това, според червените, е правителство на подмяната, а от красивите думи преди изборите не е останало почти нищо. Като трета причина не посочена несигурността, която се залага в коалиционната програма на бъдещото правителство. Корнелия Нинова добави, че в предизборната програма има 53 обещания, от които нито едно не е спазено, освен наполовина - че ще има вицепремиер, отговарящ за демографската криза. Нинова добави, че в програмата на ГЕРБ не е спомената нито веднъж думата "бедност", а има само обещания, които не отговарят на борбата с бедността. 

Лидерът на БСП изброи и още причини, поради които няма да подкрепи ГЕРБ и ОП: увеличаване цените на природния газ, парното, топлата вода, обещаното безплатно саниране, в което обаче ще има финансиране и от гражданите, както и че полицаите във всяко село са останали само на думи от предизборните митинги. 

Според Нинова в предизборното споразумение между ГЕРБ и Патриотите имало мини. "БСП остава смислена опозиция на това управление, защото правителството на Борисов е пълна подмяна спрямо подкрепилите ги избиратели", каза тя.  

Новият министър на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов отговори на Нинова, че ако иска пенсиите да се увеличат, трябва да подкрепи новото правителство и й каза, че чете стара програма. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също взе думата, за да каже, че и ДПС ще гласува "против" предложения кабинет. Причините: въпросът накъде след изборите още стоял със същата сила. Според ДПС не е възможно новото правителство да постигне успех, защото формулата за съставяне на мнозинството била старата -  ГЕРБ за пореден път са избрали коалиция и в момента се е стигнало до "лицемерен национализъм". 

Карадайъ отбеляза, че новата власт е лицемерно патриотична. ДПС смята, че вицепремиерът и лидер на патриотично движение Валери Симеонов, също е лицемерие. 

По думите на Карадайъ различното в България е различният етнически модел, който по думите му трябва да стане нов национален идеал, без лъжи и демагогия, без популизъм и лицемерен патриотизъм.  

Лидерът на другата парламентарна партия "Воля" - Веселин Марешки заяви, че неговата политическа сила ще подкрепи новата власт, но няма да й даде толеранс и започва да следи правителството и всеки един министър. Обръщайки се лично към Борисов, Марешки поиска от него да изпълни обещанията си и му каза, че стриктно ще следи за това.

Въпреки че не получи подкрепа от БСП и ДПС и имаше два часа изказвания от трибуната на депутати социалисти, новото коалиционно правителство между ГЕРБ и Обединените патриоти вече е факт, а Бойко Борисов - премиер за трети път. "За" кабинета "Борисов 3" гласуваха 133 депутати, "против" бяха 100 , а 0 се въздържаха. 

С бурни ръкопляскания и поклон от страна на Борисов към народните представители, председателят на парламента Димитър Главчев обяви: "Министър-председателят на България за трети път се казва Бойко Борисов". 

След това парламентът гласува и състава на новото правителство - премиер Борисов, 4-ма вицепремиери и 18 министри, както и коалиционното правителство ГЕРБ - Обединени патриоти. 

Всички те положиха клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се".

След положената клетва новият стар премиер Бойко Борисов се прекръсти и целуна кръста на патриарх Неофит. 

"Ще пазя всячески етническия мир"

По-късно в кулоарите новоизбраният премиер коментира: „Истински се извинявам на БСП, че ги победих. Това, което нямат право да казват, е, че се борим само за власт. Аз им дадох цялата власт на тепсия, като си подадох оставката, да направят служебно правителство, досега щяха да са управлявали 5 месеца. Единственото, което ме интересува, е очакванията на хората”.

Борисов се обърна и към ДПС, които днес нападнаха новото правителство заради националистите. „ДПС също, ако си сложат ръка на сърцето, ще признаят, че през всичките години на мое управление към смесените райони или към българските мюсюлмани е имало не само добро отношение, не само съм им помагал много, а привилегировано дори отношение. Какво ли не сме правили там - пътища, обредни домове, чешми...", изреди Борисов.

„По-важен от управлението е етническият мир и аз ще го пазя всячески", зарече се министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14344

8

Nibble

04.05 2017 в 16:53

Чудя се вече, при следващото преброяване на населението, какъв да се запиша..... Не искам да съм българин..... срамно е!

42249

6

Denis Rizanov

04.05 2017 в 16:38

Еми да му е честит и 3-тия... НЕПЪЛЕН мандат!


За бибитко банкянски и управлението му трябва да запоните само едно нещо - за 2 НЕПЪЛНИ мандата УДВОИ БОРЧОВЕТЕ НА татковината ни! Сега с 3-тия има почти 100-процентова вероятност да ги УТРОИ! Борчовете, спрямо 2009г, когато застъпи за пръв път на кормилото.

63994

5

Red or Dead

04.05 2017 в 15:51

БАШ БОСТАН...версия 2. филма е втръснал на всички.....септември ще бъде май;)КАЗАХ!

14355

1

neverland

04.05 2017 в 13:08

Айде и този път:
план минимум- пълен мандат
план максимум- 2х4 още

На слука и дано :)