Ограничават рекламите на лотарийни билети, ГЕРБ и БСП съгласи с идеята на Симеонов

Нинова ще е посредник на Симеонов пред ДПС за законопроектите

ОFFNews 10 май 2018 в 11:53 5601 3

ГЕРБ и БСП са съгласни с идеята на вицепремиера Валери Симеонов рекламите на хазартни игри да бъдат ограничени. Дори само с гласовете на ГЕРБ, БСП и "Обединените патриоти", промените в Закона за хазарта би трябвало да бъдат приети. 

"Ние казахме, че ще получи политическа подкрепа за тази промяна. Действително в момента става като една епидемия и заразяване на подрастващите и на хора, които са с един по-нисък социален статус, които просто се поддават на тази манипулация, която излиза от медиите във връзка с тези хазартни игри", обяви днес председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след среща с вицепремиера. 

Днес Симеонов отиде в парламента не само при ГЕРБ, но и при опозиционната БСП за няколко негови законопроекта. Сред тях е и този за рекламите на хазартни игри. Вицепремиерът първо се срещна с ГЕРБ, с които са партньори във властта, а после и с опозицията.

Социалистите обявиха решението си да подкрепят законопроекта за хазарта на вицепремиера още преди днешната им среща с него. Късно снощи от БСП изпратиха прессъобщение, че парламентарната им група е видяла и обсъдила промените в Закона за хазарта и единодушно са взели решение да го подкрепят в зала.

Самият законопроект обаче все още дори не е внесен в деловодството на Народното събрание. Не е ясно и дали той ще претърпи промяна между двете четения преди да бъдат окончателно приет. По информация на OFFNews проектът на вицепремиера засяга и продажбата на лотарийни билети. Законопроектът предвижда такъв тип билети, фишове и талони да се продават единствено в лицензирани пунктове, казина и игрални зали. В текстовете обаче не е предвидено увеличение на данъците за хазарта. Според БСП това трябва бъде включено в законопроекта."Не е логично за детски храни, за хляб, за книги да се плащат едни данъци, а хазартът да бъде облекчен. Ако на нашата държава и на нас като политици приоритет ни е хазартът да бъде с по-ниски данъци, отколкото да си отглеждаме децата и да сложим като приоритет лекарствата и възрастните хора – това е странен избор", коментира Нинова. 

Преди да си тръгне от парламента Симеонов обяви, че няма да се среща с ДПС, защото това би ги легитимирало като политическа сила, а по думите му те не са такава. Нинова обаче щяла да представи идеите му на партията на Мустафа Карадайъ. "Aнгажирах се пред Валери Симеонов да разговарям с ДПС за законопроектите му - те изискват национално съгласие, но не променят позицията ни за оставка на кабинета", каза самата Нинова. 

Нинова определи срещата като странна ситуация, защото вицепремиер търси подкрепа от опозицията за промени в закони. По думите ѝ това показва, че управляващите вече нямат мнозинството, с което са започнали и сега партиите във властта трябва да търсят други начини, за да прокарат политиките си.

Цветан Цветанов обаче не вижда нищо необичайно в това, че вицепремиерът търси широка подкрепа за идеите си.

Какви са другите идеи на Симеонов?

Симеонов намери подкрепа за ограничаването на рекламите на хазартни игри, но от ГЕРБ са категорично против друга негова идея -  отмяна на забраната за пушенето в заведенията. Въпреки това вицепремиерът обяви, че ще внесе текстовете и ще търси подкрепа за тях. 

От ГЕРБ подкрепят по принцип и останалите законопроекти на Симеонов, но обявиха, че трябва да бъдат прецизирани. Идеята му за промени в Закона за устройство на територията са насочени срещу дискотеки с "бетонни основни", които се  водят преместваеми обекти. Вицепремиерът иска да бъде въведена такса върху апарт-хотелите, които според думите му избягват данъчно облагане и работят като нелоялна конкуренция на "спазващите закона предприемачи".

Симеонов иска още да бъдат облекчени изискванията за одит за малкия и среден бизнес, като по думите му това ще стане с промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), в Закона за шума, както и в Закона за счетоводството.

От БСП обявиха, че са се запознали предварително само с предложенията за хазарта и пушенето затова ще им трябва време, за да преценят дали да подкрепят останалите му идеи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

3

Azarael

15.05 2018 в 18:31

Не случайно старите хора са го казали още преди
много години:
ПРОСТ НАРОД, СЛАБА ДЪРЖАВА . . .
Където и да съм бил по света никъде не съм забелязал
като у нас толкова много олигофрени, подлъгани от денонощната
реклама по средствата за масово информация с такава стръв
и внимание да трият тези "сатанински билетчета", с надеждата
че изведнъж като с "магическа пръчка" ще успеят да уредят
живота си за десетилетия напред . . .

10952

1

Мойри

10.05 2018 в 12:27

Време е вече издоените от необразованите и от хората с ниски доходи средства да се вложат другаде преди да се вдигне повече шум.