Оставката на Цветанов била 'част от последователните морални актове на ГЕРБ'

OFFNews 28 март 2019 в 13:35 5042 7

Румяна Коларова

Снимка БГНЕС

Румяна Коларова

Оставката на Цветан Цветанов е "част от последователните морални актове" на ГЕРБ.

Такова е виждането на служебния министър на образованието в кабинета на Георги Близнашки през 2014 г. Румяна Коларова, изразено пред радио "Фокус". Тя не коментира въпроса има ли връзка между морала и купуването на апартамент в най-скъпия квартал на София, в жилищен блок - сграда на годината, на цена за квадратен метър много под пазарните и след инициирането на проверка на фирмата строител.

Вместо това тя подкрепи твърдението си с думите, че наблюдаваме серия от решения на политици, които при съмнения към тях или аргументирани обвинения се оттеглят от публичната политика, а след това изискват проверка, която да докаже, че не са в нарушение, а са действали принципно.

Според доцентката по сравнителна политология и съоснователка на катедра "Европеистика" в Софийския университет голямото достойнство на колективното решение на ГЕРБ, част от което – и оставката на Цветанов, е че така проблемите не се „замитат под килима“.

"Цветанов реши да действа в синхрон с решенията за и на Цецка Цачева, и на двамата заместник-министри, които се оттеглиха от постовете си. Неговата оставка в никакъв случай не беше изненадваща и е в логиката на нормите, които се следват в ПП ГЕРБ. Това нито е първата, нито ще бъде последната оставка, която политик от ГЕРБ обявява, поставен в такава ситуация“, допълни доц. Румяна Коларова.

Според нея е рано да се говори за щета на предстоящите избори за Европейски парламент.

Особеното на скандала "Апартаментгейт" - твърди Коларова - е, че той е насочен не просто към втория човек в ГЕРБ, а към мотора на електоралния успех на партията.

Сега първият голям проблем пред партия ГЕРБ ще е общуването на Цветанов с местния актив. Трябва да се гарантира силната връзка между тях, а затова е важно да се проследи не само „разказът пред избирателите“, а и „вътрешнопартийният разказ“, уточни доц. Коларова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

5

Новак

28.03 2019 в 15:32

Тази женица как се гледа в огледалото? А може би наистина не се гледа?

17439

4

мнение от IP

28.03 2019 в 14:42

Пу, да му се не види! На мен пък как така един "последователен морален акт" не ми се налага да направя...

6145

3

kokoten

28.03 2019 в 14:36

...каква тъпота...тия наистина ни мислят за блеещи овце...какъв морален акт е това да крадеш и като те уличат да подадеш оставка и да тръбиш,че това е висша отговорност и морал....време е да си ходите,идиоти от ГЕРБ,и никога да не се връщате повече....вие сте срам за народа....

17439

2

мнение от IP

28.03 2019 в 14:31

Единственото морално е да си доплати апартамента по пазарни цени, или поне да напусне политиката. Иначе какво излиза? Купувам си евтин апартамент докато съм депутат, напускам парламента и отивам да организирам избори. На следващите избори пак същото и така....

11719

1

Краси

28.03 2019 в 14:28

Те хубаво си подадоха оставките, но небостъргачът, заради който са пробутали лобистки закон в парламента, все още се строи незаконно. Това трябва да се разследва - и в този контекст - дали апартаментите не са отплата за услугата, а не разни кокошкарски истории кой на каква цена бил купил.