Остри изказвания срещу България от двама представители на сръбските власти

OFFNews 23 ноември 2019 в 20:46 5454 1

Снимка БГНЕС

Двама представители на сръбските власти направиха остри изказвания срещу България в отговор на изказване на външния ни министър Екатерина Захариева по повод твърдения, че на територията на Сърбия действа голяма мрежа от български разузнавачи. Министърът на отбраната Александър Вулин и депутатът Милован Дрецун заговориха в един тон срещу София, съобщава БНР.

"България умее да допуска друг да ѝ избира приятелите ѝ и враговете ѝ. Като независима държава Сърбия сама решава за себе си и сама избира приятелите си", каза Вулин, цитиран от сръбската агенция Танюг. Вулин се счита за най-близкият министър на президента Александър Вучич.

Само ден след като председателят на парламентарната комисия за Косово Милован Дрецун заяви, че на територията на Сърбия действа голяма мрежа от български разузнавачи той отправи нова нападка чрез сръбската редакция на руската медия "Спутник". Дрецун поиска извинение от министър Захариева, тъй като нейното изказване застрашава конституционното право на позиция на депутат на сръбската Скупщина, заявява Дрецун и допълва, че български външен министър не може да дава уроци на сръбски депутат, нито пък да определя какво може да казва.

Според сръбския депутат българската реакция показва нервност. На въпроси на репортер от "Спутник" той твърди, че вместо външното ни министерство да реагира на изнесената информация от президента Александър Вучич, че българско военно аташе се занимава с неразрешени действия, то реагира на казаното от самия него.

„Когато говоря за присъствие на разузнавателни агенти, имам предвид разбира се Косово и Метохия", казва Дрецун и поставя въпроса колко членове на българските разузнавателни служби са маскирани зад структурите на КФОР и временната администрация на ООН в Косово. Според Милован Дрецун, депутат от Сръбската прогресивна партия на президента Вучич, реакцията на София показва, че е ударил в десетката с изказванията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

1

XR4

23.11 2019 в 22:03

Ей, тия мишки си бяха, мишки ще си останат."Братя"!

ПП."...Милован Дрецун заяви, че на територията на Сърбия действа голяма мрежа от български разузнавачи..."
Много бих се радвал ако е така, но дълбоко се съмнявам да е вярно.