От 1 януари нова държавна фирма ще гълта по 10 млн. годишно

Юлиан Христов 02 ноември 2017 в 10:18 13960 0

От 1 януари нова държавна фирма ще гълта по 10 млн. годишно

10 млн. лв. на година ще струва издръжката на новосъздаденото Държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги" на МВР.

Очаква се в него да работят 300 души, които ще бъдат ангажирани с предоставянето на услуги, свързани с регистрацията на пътни превозни средства. Освен това предприятието ще разработва програмни продукти за предоставяне на административни услуги в МВР, както и с отпечатването на бланки и образци за документи. 

Стартът на предприятието беше предвиден за 2017 г., но беше отложен за началото на 2018 г. поради липса на средства. ЦПУ е единственото нововъведение, което остана след опита на Румяна Бъчварова да внесе промени в системата на МВР, станали популярни като реформата "Бъчварова"

Идеята за създаването на предприятието е администрацията на МВР да бъде разтоварена от някои дейности, с което с очаква да бъдат съкратени разноските по администрацията.

Няколко са спорните моменти при формирането на новата държавна фирма. Тя ще се финансира от държавния бюджет и от такси за услугите, които ще предоставя. В същото време в ЗМВР е заложено пари да идват и от дарения и "други източници". Така на практика се очаква в новата държавна структура да потъват много повече от заложените 10 млн. лв. годишно до 2010 година. 

В същото време в промените на закона за вътрешното ведомство е посочено, че предприятието няма да може да бъде обявявано в несъстоятелност, което означава, че ако то не успява да се самоиздържа, държавата ще налива допълнително средства в него. 

Трети спорен момент е противоречието с европейските норми и свободния пазар като се създава държавно предприятие, развиващо скрита търговска дейност и в същото време получаващо държавно финансиране. По тези причини депутати от БСП са внесли предложения за промени в ЗМВР, с които създаването на предприятието да бъде спряно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови