От ключово значение е демократите да са обединени, тогава и хората ще ги следват, смята Иван Костов

Красимир Крумов 29 ноември 2022 в 21:31 3155 2

Иван Костов

Снимка Facebook / УНСС

Иван Костов, бивш министър-председател на България

От ключово значение е демократите да са обединени, тогава и хората ще ги следват, каза тази вечер във Варна бившият премиер Иван Костов по време на представянето на новата си книга „Политиката отвътре“. Модератор на срещата с обществеността бе писателят и главен редактор на издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев, пише в кореспонденция от срещата БТА. Своя поглед върху книгата представи и проф. Димитър Камбуров.

Моята болка сега е, че демократичното общество отново е разделено, то е разпръснато в различни формации, които враждуват помежду си, посочи Костов и припомни, че ситуацията повтаря тази от средата на 90-те години. Нашата слабост беше липсата на консолидация и това трябва да е най-важният урок за днешните политици, допълни авторът. Той посочи още, че едва след обединяването си демократите са успели да поставят България на правилните релси.

„Политиката отвътре“ е книга на осмислени грешки и трупане на опит, каза авторът. На въпрос какво би било посланието му към младите хора, той сподели, че отговорът трябва да намерят политиците на днешния ден. „Ако млад човек ме попита дали да се захване с политика, бих му казал, че отвращението към нея в нашата страна е култивирано нарочно, а целта е хората с качества да стоят настрана“, посочи Костов. Той сподели, че е щастлив, че преди години е поел предизвикателството и не се е разрушил, не е станал лош човек.

Понякога активната политика ми липсва, призна авторът, но уточни, че е наясно, че вече няма сили и ако тръгне да се връща към нея, ще подведе хората. По думите му това, което може да направи, е да споделя своя опит. Костов каза още, че сега пише втория том на първата си книга „Свидетелства на прехода 1989-1999“ , който ще обхване периода от 2000 до 2013 година.

Захари Карабашлиев посочи, че Иван Костов е единственият български политик от последните 30 години, който застава лице в лице със симпатизантите и опонентите си и говори открито с тях.

По думите на проф. Камбуров авторът на „Политиката отвътре“ споделя своя опит, излага причините за неуспеха на прехода. Той подчерта още, че се иска кураж и мъжество да изложиш пред читателя собствените си грешки с надеждата, че бъдещите поколения ще се поучат от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

936

2

escrin

30.11 2022 в 01:00

Евро, правителството на Костов беше най-доброто, което България е имала за последните 33 години (а пък за предишните 45 преди тях изобщо да не говорим).