Оценките за европредседателството: От 'показахме характер' до 'рутинна процедура'

OFFNews 13 юли 2018 в 13:27 1798 0

"Чужденците разбраха, че сме и по-красиви, и по-добри". С тези думи председателят на парламентарната група на "Обединените патриоти"(ОП) Волен Сидеров обобщи българското председателство на Съвета на ЕС по време на днешния отчет на правителството за свършеното. 

"Гостите видяха, че България е прекрасна държава, а българите са чудесни хора", каза Сидеров. Той коментира, че по време на председателството българският глас се е чул в една нова тоналност. "Отношението към България много пъти е било пренебрежително. Ние показахме, че не искаме да бъдем буфер и периферия на Европа. От години съм се молил за такъв тон. Това трябва да бъде характерът на българската дипломация", обясни още лидерът на парламентарната група на ОП.

Той каза още , че по време на председателството сме показали характер и българско самочувствие."Знаете, че има два вида характер - мъжки характер и характер с пет букви. Нека бъдем от първия",добави Сидеров.

"Председателството е процедура, с която ние се справихме чудесно. То не е приказка с щастлив край", каза той и добави, че когато дадена държава е председател на Съвета на ЕС, тя не може да поставя интереси в своя изгода. "Това председателство ще покаже на Европа и на света, че тези партии, които бяха наричани несистемни, неприемливи, които бяха нападани, ще бъдат приети от Европа и ще се види, че в момента управляващата коалиция ГЕРБ – "Обединени патриоти" не само работи, но и показва европейско поведение", каза още Сидеров.

Той разкритикува президента, че не присъстваше в парламента по време на отчета за свършеното по време на председателството

"По време на Председателството националистите се оказаха по-добрите европейци, няма да казвам от кого“, каза още Сидеров.

"Едно ротационно, рутинно, нормално, протоколно политическо събитие". Така видя българсото председателство лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той обяви, че през последната година правителството се е фокусирало изцяло на подготовката и провеждането на европредседателството. "Българското председателство в началото декларира, че ще работи за функционално единство както между държавите членки, така и между европейските институции. Но като че ли се забрави, че България е част от ЕС и че българските граждани са част от общността на европейските граждани", добави лидерът на ДПС.

"Днес чухме отчета по програмата. С лекота се отчита организационно-техническото изпълнение: с присъщата статистическа справка. Разбира се, за съществената част на събитието не сме имали и очаквания. По техническите ангажименти на председателството безспорно имаме успех и ние споделяме добрите оценки", каза още Карадайъ.

От ГЕРБ пък заявиха, че всички институции в ЕС дават висока оценка на председателството. "България беше коректен посредник, партньор и балансьор", коментира Джема Грозданова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови