Отхвърлиха законопроекта за гражданството на изселниците

ДПС скочи на Патриотите: Търсете им психиатър

OFFNews 07 февруари 2018 в 10:38 5843 0

Предложените от ДПС промени в Закона за българското гражданство скараха депутатите, а на някои бе препоръчано да отидат на психиатър. Промените бяха отхвърлени с 25 гласа "за", 46 "против" и 86 "въздържал се".

В мотивите на законопроекта е посочено, че повече от 10 години след ратифицирането на Европейската конвенция за гражданство, която е в сила от 2006 г., Законът за българското гражданство съдържа дискриминационни разпоредби, обявени за недопустими от конвенцията. 

Законопроектът предвиждаше да се промени принципът на издаване на българско гражданство. В настоящия момент е нужно лицето, което кандидатства за гражданство, да има жив или починал родител български гражданин.

От парламентарната група на ДПС предложиха законът да не изисква родител, а "възходящ български гражданин", което значи, че това може да бъде баба или дядо.

От парламентарната група на "Обединени патриоти" реагираха остро на предложението на ДПС.

Депутатът от ОП Станислав Станилов заяви, че законопроектът няма нищо общо с "правата и свободите":

"Той има една единствена цел - да се възстановят правата на турски граждани да получат българско гражданство хора. Потомци на хора, които доброволна са се отказали от него. Изселниците доброволно се отказаха от родината си и отидоха в своето отечество.

Според Павел Шопов от групата на Патриотите този законопроект на ДПС прекрачва "червената граница на нетърпимост на българите".

"Въпросът е дълбоко политически, той е фундаментален и екзистенциален за нас българите. ДПС от време на време изкарват типично тях законопроекти, които в други управления са успявали. Тогава, когато бяха в тройната коалиция. Стига се до все по-висока кота на нетърпимост на българското общество по всички тези въпроси", каза още той.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид изрази възмущение, че ДПС е определяна като "турска партия":

"Недопустимо е тук да се говори, че ДПС е турска партия, след като през всичките тези години ДПС е доказала, че е най-българската партия в този парламент. Никой не може да отрече заслугата на ДПС за членството ни в НАТО и ЕС. Моля лекарите в залата спешно търсете психатри за тези (Обединени патриоти - бел.ред.)".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови