Отказват бюлетини за районен кмет в Овча купел с обяснението, че изборът му не бил толкова важен

ДБ подаде сигнал за нарушение до Общинската избирателна комисия

OFFNews 03 ноември 2019 в 15:29 6412 0

Сигнал до Общинската избирателна комисия изпрати пълномощникът на Атанас Атанасов и Христо Иванов от Демократична България - Обединение, Надежда Йорданова за нарушения в изборния процес. 

Според него в секция 005 в 66-о СУ “Филип Станиславов” в район "Овча купел", както и в мобилните секции, на гласуващите не се подават бюлетини за избор на районен кмет, а само след поискване – като първо се разяснява, че гласуването за районен кмет не било толкова важно.

Това препятства упражняването на правото на глас за избора на районен кмет.

СИК е длъжна да предостави бюлетини и за двата вида избори на втори тур и не предоставя бюлетина някой от видовете избор само ако гласоподавателят заяви, че няма да гласува за този вид избор. СИК не може предварително да предпоставя само един вид бюлетина и да предпоставя или да налага отказ от гласуване за определен вид избор.

Моля да изпратите изрични указания на СИК, че следва да предоставят на гласуващите бюлетини и за двата вида избор едновременно, без предварително да се предпоставя отказ за гласуване за определен вид избор от страна на гласоподавателите, се казва в сигнала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови