Отложиха пускането на тол системата до март 2020 г.

OFFNews 18 юли 2019 в 14:41 2384 0

Пускането на тол системата се отлага до март 2020 г., след като парламентът прие на второ четене промените в Закона за пътищата.

Пробно тол системата трябваше да заработи на 16 август. С промените в закона обаче ще се даде старт на техническата част, а събирането на такси за камионите над 3,5 тона ще бъде отложено до 1 март догодина. 

Посочената дата обаче е краен срок и на теория има възможност събирането на такси да започне по-рано, ако тестовете са успешни и се постигне консенсус за обхвата на пътищата и размера на таксите. 

Дотогава тежкотоварните превозни средства ще заплащат месечна, седмична или дневна електронна винетка. С днешното си решение парламентът определи размера на тези такси - максималната дневна такса за тежкотоварни автомобили е 12 евро.

От пробното въвеждане на тол системата на 16 август до началото на събирането на тол такси водачите на камиони над 3,5 тона, които се движат по път в обхвата на платената пътна мрежа без заплатена винетна такса, ще бъдат наказвани с глоба от 2000 лева. 

Отлагането на тол системата беше посрещнато с критики от опозицията. 

Управляващите са неспособни да правят голямата реформа с тол системата, коментира депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Тол системата се превърна в една панацея и всички очаквахме, че от 16 август тя ще заработи, допълни той. 

Побързахме да наемем 600 човека, които работят в тази система, на близки и познати се осигури работа и в същото време хората са в очакване, че особено септември - октомври ще започнат ремонти, продължи Стойнев, като изрази недоумение защо се отлага тол системата. Явно не сте в състояние да изпълните своите ангажименти и отлагате за след 6 месеца, заяви той и предположи, че след шест месеца системата пак няма да е въведена.

"Ние сме за тол системата, но вие не можете да я реализирате, вие се провалихте", обърна се към управляващите Георги Свиленски от левицата. Той отбеляза, че 16 август е бил срокът да стартира цялата система, не технически и търговски. По думите му някой е взел парите да свърши нещо, него е свършил и друго не му търси отговорност, а превозвачите накрая отнасят всичко. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови