Oтложиха с 6 месеца закона за социалните услуги под натиска на улицата

Георги А. Ангелов 20 декември 2019 в 12:35 3402 3

Снимка Георги Ангелов

Протест срещу Закона за социалните

Под натиска на улични протести парламентът отложи с 6 месеца Закона за социалните услуги, който трябваше да влезе в сила от 1 януари. Предложението беше на „Обединени патриоти“. “Воля” искаха отлагане с една година, а от “Атака” отмяната му.

Според протестиращите, които са същите, които успяха да спрат Стратегията за детето, членове в закона позволяват безконтролно отнемане на деца.

Депутатът от ВМРО Александър Сиди каза в пленарна зала, че този закон има смисъл и призова да се направи смислен дебат за да се изчистят спорните моменти в него, за да не се противопоставят хората. Законът за социалните услуги бе приет след протести на майки на деца с увреждания и цели по-голяма подкрепа за тях от държавата. Законът не е направен за отнемане на деца, но някои текстове може да бъдат тълкувани различно, коментира пред OFFnews Сиди. Като пример той даде пример, че в интердисциплинарните комисии, които вземат решения дали дете е в риск и могат да препоръчат временно отнемане в такъв случаи, има и представител на НПО. Ако същото НПО предлага социални услуги, това може да е конфликт на интереси и това трябва да бъде уточнено в закона, смята Сиди.

Десислав Чуколов от “Атака” повтори опорните точки на протестиращите зад които социалният министър Деница Сачева заяви, че стоят външни интереси. Чуколов каза, че неправителствените организации предлагащи социални услуги са частни организации, които източват държавни пари. Хасан Адемов от ДСП заяви, че държавният бюджет не финансира неправителствени организации. “Техните социални услуги са за тяхна сметка” каза Адемов и добави, че НПО не могат да генерират печалба и могат да извършват социални услуги само ако общините нямат капацитет. Адемов заяви, че с отмененият закон за първи път се въвежда контрол на социалните услуги и единствената промяна в него е изграждане на мултидисциплинарни екипи. “Този закон по никакъв начин не променя семейните отношения, точно обратното подкрепата за семейството е заложена в първите текстове. Работата на социалните работници е да връщат децата в семействата им. Единствената възможност е за временно отнемане на дете в риск, когато е заплашено от просия и проституция”, заяви Адемов.

Таско Ерменков от БСП заяви, че партията му ще пита за закона конституционния съд.

Заместник-председателят на парламентарната социална комисия Светлана Ангелова (ГЕРБ) каза, че противниците на закона изваждат от контекста части от него. “Законът за социалните услуги не е закон за децата за родителите”, каза Ангелова. Тя уточни, че тези отношения се регулират от Семейния кодекс и законът за социалните услуги не противоречи на семейните ценности. “Извеждането на дете от семейството е в закона за детето, а не в закона за социалните услуги Извеждането е крайна мярка и се прилага само, когато е налице заплаха за живота. Това става само по съдебен ред”, заяви Ангелова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

3

Liuba

20.12 2019 в 15:49

Все още не мога да повярвам колко глупави хора има....жалко, че управялващите се съобразиха с тяхното мнение. Положението е плачевно.

12032

2

Киро Горския

20.12 2019 в 14:14

Докога правителството ще кляка пред глупостите на простите хора, подтиквани от евангелистите и руските тролове? Хиляди хора протестираха срещу Гешев - нищо не се случи, .... хиляди хора протестират срещу Нено Димов и постоянните му изцепки - НИЩО, хората в Перник нямат вода - НИЩО. 200 човека почват да реват срещу ИЗМИСЛЕНИ текстове в закон - СПИРАТ ГО ВЕДНАГА! Какво става тука?