Отварят заведения с градини и тераси, КПП-та падат след Гергьовден (обновена)

OFFNews 03 май 2020 в 12:00 18138 13

Правителството и Националният оперативен щаб са взели решение за разхлабване на някои от мерките срещу разпространението на коронавируса, а кабинетът е готов със закон за отмяна на извънредното положение, съобщиха на брифинг в Министерския съвет.

Басейните и заведенията с градини и тераси ще бъдат отворени от 6 май. Със заповед на здравния министър Ананиев (вижте текста ѝ най-долу) са определени условията, при които да стане това. Между масите трябва да има разстояние поне 2,5 м. На всяка маса могат да сядат до 4-ма души или едно семейство. Масите и столовете трябва да се дезинфекцират след всеки клиент, а персоналът да носи маски. На видно и достъпно място трябва да има дезинфектант. Преди да отвори, заведението подлежи на проверка от РЗИ дали отговаря на изискванията. Освен това министърът на здравеопазването възлага на БАБХ да определи и допълнителни правила за работата на заведенията.

От понеделник ще се разреши практикуването на индивидуални спортове на открито, но не и провеждането на състезания, а автоинструкторите ще могат да провеждат теоретични курсове при спазване на правилата.

Инструкторите и издаване свидетелства за правоуправление - теория, практика, авиация, сухоземен, морски транспорт - от утре могат да работят. Изискванията са да се носят маски в автомобила и да има дезинфекция след всеки, който излиза. Трябва да се спазва и дистанция.

КПП-та на входовете на градовете ще паднат след Гергьовден. „Те изиграха много важна роля“, посочи Борисов.

Яслите и детските градини остават затворени.

"Кунчев и Кантарджиев считат, че можем да пуснем децата на детска градина и ясла. Колегата Мутафчийски счита, че не можем. Според него поставяме под риск санитарите и лелките. Ако едно дете се разболее... Много майки и много родители могат да отидат на работа, ако работят яслите и детските градини. Две седмици задържане на този процес са 50 милиона, но още от първия ден сме казали, че здравето и укрепването на капацитета на болниците са водеща цел и оставихме да видим как ще тръгнат тези мерки", обясни Бойко Борисов.

"Наистина мнението ми е, че няма достатъчно данни как би се отразило на епидемичната ситуация отпускането на тази мярка при яслите и детските градини. Това трябва да е предпазливо, защото за децата рисковете са минимални, но възрастните са застрашени, трябва да се види какъв ефектът в другите страни", потвърди шефът на щаба проф. Мутафчийски. 

Според Борисов думата "извънредно положение" създава допълнителен стрес. Той съобщи, че в момента юристите работят и утре сутрин ще има проектозакон за отмяна на извънредното положение, но икономическите, социалните, противоепидемичните мерки ще останат след 13 май, в съответните закони или в общ, каза премиерът.

По-късно бе уточнено, че в закона за мерките и действията в условията на извънредното положение срокът е 13 май. Всичко, което е обвързано с изтичането на този срок, би следвало да прекрати действието си. Действащият закон за извъредното положение основно дава права, възможности и по-малко ограничения. Ограниченията се съдържат във възможностите в Закона за здравето, където правомощията са на здравния министър.

С отмяната на действащия закон трябва да бъдат уредени възникналите вече права и задължения, което предполага нова нормативна регулация. Затова се работи по нов закон, в който ще бъдат включени всички мерки, които предвиждат права. Ограниченията, които ще се наложи да се спазват, ще се регулират на база на препоръки на щаба, възможностите, които Законът за здравето предполага и със заповеди на здравния министър. Всички мерки са свързани с физическо дистанциране, уточниха от Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

13

Стефан

04.05 2020 в 03:33

Бе и аз за един преател да попитам, то и аз малко се смущавам.
А бардаците кога ще може?

23293

12

Стефан

03.05 2020 в 21:06

И как се обеззаразява салона на колата?

4091

10

Prinz Oigen

03.05 2020 в 17:43

Само с призиви тук "Махайте го!" няма да стане!
За целта -
НА 14-ти В 12 часа
ДИВАННАТА АРМИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СТРОИ ПРЕД МС!!

3000

8

DeadManWalking

03.05 2020 в 15:57

Нали цялата работа беше за да спечелим време?
Е, спечелихме го. Почти 2 месеца.
Трудна, изнервяща и скъпа победа.
И сега какво?
Каква е наградата?
Какво е по-различно след тези 2 месеца?
Младите ни доктори вече няма да бягат в чужбина?
Има наплив от желаещи за санитари и медицински сестри?
Населението стана по умно и по отговорно за здравето си?
Нещо се промени или се очаква да се промени в МЗ? В НЗОК?
Или поне някой лекарски кабинет да беше пребоядисан?
Ей така, от кумова срама?

3910

7

Georgi Gracata

03.05 2020 в 15:30

Приличаме на епигони,колкото и да преминаваме един същи път пак човеци не ставаме.Радосно е желанието на власта да ни подпише полица(надежда подписана от отчеяние)

3000

6

DeadManWalking

03.05 2020 в 14:37

Апокалипсись пак се отлага.

На някои хора заплатите също.

С планините малко избързаха.
Още е рано за горски плодове и гъбки.
Но да не издребняваме.
Важното е, че се мисли и за гладните.

6774

4

ЛАФЪРДИЕВ

03.05 2020 в 13:17

Тъй де!!!
Цитат "Ето планините работят вече" ..
А КПП-та им пречат да работят!!! На планините..