Овчаров: Ти, Корнелия, стана лидер на най-разединената БСП, нямаш много време да събереш парчетата

Опозицията в БСП победи: Мичев вече не е главен редактор на Дума

OFFNews 11 ноември 2018 в 17:15 9521 4

Йордан Мичев подаде оставка като временно изпълняващ длъжността главен редактор на в. Дума. Той остава зам.-главен редактор, а временен шеф става Ивелин Николов. 

Националният съвет откри процедура за избор на главен редактор - титуляр до края на януари и избра комисия за организиране на подбора с председател Иван Токаджиев, съобщи пресцентърът на БСП. 

Отстраняването на Мичев е станало след гласуване, в което са надделели опозиционерите на лидера Корнелия Нинова в партията. До гласуването се е стигнало по предложение на журналистката Велислава Дърева, която бе и инициатор на подписката от 50 знакови червени имена срещу Мичев и рокадите, наложени от Нинова в "Дума". 

Остра критика срещу Йордан Мичев и Нинова е отправил бившият шеф на БСП-София и министър Румен Овчаров. 

Ти, Корнелия, стана лидер на най-разединената партия БСП. Без консолидация, без събиране на разбитите парчета, амбициите ви за власт ще останат нереализирани, а надеждите на членовете на БСП - измамени. Не мисля, че ви остава много време, за да тръгнете в правилната посока. Както казва Наполеон: "Когато се качваш нагоре винаги можеш да спреш, тръгнеш ли надолу - спиране няма", е заявил Овчаров. 

На Националния съвет много ясно и категорично беше заявено не само от мен, но и от останалите изказвания, че не искаме оставката на Корнелия Нинова, тъй като е безумие в една ситуация, в която ГЕРБ се свалят от власт и БСП да се дестабилизира и да сваля лидера си, обясни Овчаров. 

В партията така или иначе е все още жива илюзията, че ако има нови избори, БСП ще ги спечели, а и надеждата, че тези предсрочни избори едва ли не чукат на вратата, става все по-активно разпространявана. Заедно с това обаче трябва много ясно и категорично да кажем, тоест аз казвам, че съм се присъединил към подписката срещу назначаването на главния редактор на Дума, защото първо в нея са казани много верни констатации за състоянието на партията, и второ, защото самото назначение е изключително погрешен ход.

Тук използвах една фраза на генерал Макартър,  главнокомандващ на американските въоръжени сили по време на Втората световна война в Тихия океан, който казва за Корейската война - грешна война, на грешна територя в сгрешен момент с грешен противник. Та и избора на този главен редактор е грешен избор в грешен момент на грешен човек, твърди Овчаров. 

Грешен избор, защото обясненията, че видите ли така били правили и други председатели и че така са избрани и Таня Джаджева и Юри Борисов, а някои от тях казват и Ивелин Николов, видите ли така значи трябва да си продължим. И им припомних една фраза на Виктор Юго, която съм използвал, когато децата ми бяха по-малки. Нали знаете как говорят децата - той батко направи така, затова и аз, ама тя кака направи така, затова и аз, та аз тогава им казвах една мисъл на Виктор Юго - да се оправдаваш с лошите постъпки на другите е все едно да се миеш с кал. Та това не е оправдание за действията им, още повече, че ситуациите са коренно различни - и Ивелин Николов, и Юри Борисов и Таня Джаджева са фигури много добре известни в партията. Единият беше зам.-председател, а другият беше председател на парламентарна комисия, велик депутат, а за Таня няма и да казвам каква е била.

Докато това лице, което решиха да сложат за главен редактор, е човек, който в последните 5 години не е написал нищо, атакува Овчаров Йордан Мичев. 

В грешен момент, защото очевидно Бойко Борисов вече тръпне от новата опозиционност на вестника - нова опозиционност в смисъл, че тръпне да види дали ще има снимка на първа страница на "Дума" или няма да има снимка на първа страница на "Дума". А пък дискусията за дрогата за марихуаната и нейното легализиране очевидно тотално го е дестабилизирала и тогава си направих един каламбур - защо само за дрогата и защо даваме за пример Македония, при положение, че можем да говорим за САЩ и за Колорадо, където преди 6 години легализираха марихуаната, а сега преди 2-3 дни си избраха джендър човек за губернатор. Така че можем да си направим дискусията и за едното, и за другото и ще бъдем изключително модерни.

И ако по отношение на опозиционноста можем да се шегуваме, то дискусията, която започна на страниците на Дума за това, че БСП трябва да се откаже от антифашизма, да се откаже от русофилството и от социализма, е много по-сериозен, защото той очевидно не е случайна хрумка на новия идеолог от Благоевград, нито на главния редактор, а той е поръчан от Позитано. Може да се проведе този диспут, само че въпросът е, че ако приемем тези три неща, става дума за друга партияа, а не за БСП. И им предложих на всички тези, които подкрепят подобни идеи да видят какво стана с партията, която беше създадена с подобни идеи преди почти 30 години. Говоря за СДС, която беше изградена върху това, че антифашисти в България няма, че русофилството е вредно, че България трябва да се откъсне и да се бори с руския империализъм и, че никакъв социализъм не е имало и нищо добро тогава не се е случвало на България. Защо не погледнат къде искат да пратят и какво бъдеще определят и за БСП, защото всичките СДС-та, ДСБ-та, Бъдеще за България или какви бяха там, всичко отиде в канала.

И накрая защо грешен човек. Сега Изпълнителното бюро смята, че Дума е непрофесионален, некачествен и не опозиционен вестник и очевидно разчита, че това лице ще направи вестника по професионален, по-качествен и по-опозиционен. И аз им казах, че според мен това няма как да се случи, защото този човек в журналистическото си поприще е изпълнявал главно мръсни поръчки. И той самият се е хвалел. Извиних се, че съм лично засегнат, имам конфликт на интереси, че основният му успех като журналист е участието му в сканлада Р.Овч. преди 11 години. И им казах що за скандал е, когато на едни бивши ченгета им бяха спрени парите от държавните фирми и те решиха със съдействието на мои така наречени "другари" от Позитано да си разчистят сметките с мен. Та там същото това лице беше основният изпълнител и писател на мръсните поръчки и на клеветенето по страниците на Вестник Земя. Казах също така, че той нищо ново не е научил и нищо старо не е забравил, защото очевидно си позволи да раздава оценки кой е минало, кой е бъдеще на нашата партия, кой има право да говори, кой няма право да говори, кой разбира от вестници и т.н. И тогава им казах, да верно е, аз не разбирам от журналистика, аз обаче разбирам от четене на вестници, не разбирам от правене, но разбирам от четене. И когато четох материала на Велислава Дърева преди месец и половина или преди два месеца за ВМРО и техните зверства, на мен ми настръхна косата. А когато четях някога неговите простотии по скандала Р.Овч., също ми настръхваше косата, но от погнуса и не заради себе си, а заради децата ми, близките ми и другарите ми от Градския съвет. 

Така че смятам, че от този човек не може да се очаква нищо качествено, нищо професионално още повече опозиционно. От един човек, който само е слугувал на различните си издатели и вършел мръсите им поръчки никаква опозиционност не може да се случи.

И им припомних една мисъл на Максим Горки: Роденият да пълзи няма да литне. Така че да не разчитат на това назначение да им реши някои от проблемите, казва още Румен Овчаров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

4

AnderXale

12.11 2018 в 20:07

И веднага дежурните тролове започват с помията, а най - тъжното е, че Овчаров говори много истини, но няма кой да вникне в тях...

12696

3

Санд

12.11 2018 в 18:43

Не стана ясно подал си е оставката или е отстранен. Май няма огромно значение, но все пак прочинноследствената връзка не е без значение.

16193

1

SC

12.11 2018 в 05:24

Да те критикува Р.Овч. си е направо комплимент.