Означава ли ратифицирането на Истанбулската конвенция промяна на конституцията?

OFFNews 14 януари 2018 в 15:15 10930 0

Какво означава евентуалното ратифициране на Истанбулската конвенция от българския парламент? Този въпрос обсъди бившият вицепрезидент и правосъден министър Маргарита Попова в студиото на "Денят започва" по БНТ днес.

"Много е лесно да се ратифицира, както е било много лесно и да се сложи подписът. Много важно нашето общество да знае за какво точно става дума. Още по-важно е да знаем след като я ратифицираме, ще можем ли да я изпълним и в процеса на изпълнението на тази конвенция пред какви проблеми ще бъдем изправени? Имаме ли ресурса и как възнамеряваме да ги решим?", попита Попова.

Според нея интерпретациите и коментарите за документа не отговарят напълно на съдържанието му.

"Какво казва и какво не казва тази конвенция? Тя защитава жените от насилие, защитава жертвите от домашно насилие, но като обхват влизат и хората, които се разделят по пол на мъж и жена по биологичен признак, също и хората с психополови и с различни особености на пола, което е различно от биологичния пол." Става въпрос за социален пол, а този дебат у нас не се е състоял, подчерта Попова.

"Да твърдиш, че тези хора не са защитени от конвенцията, е или неграмотност, или липса на прочит, или страх", отбеляза тя по повод твърденията, че конвенцията не защитава т. нар. социален пол. 

В тази връзка тя препоръча да се изиска официалният превод на конвенцията от Външно министерство и се сравнят текстовете на английски и немски. "Навсякъде на английски, където се говори за социален пол, е използвана думата gender", подчерта тя.

"Няма как сега да излезе някой и да твърди, че когато е извеждано на преден план понятието социален пол, то показвало само утвърдени в социалния ни свят роли на мъжа и жената, които били възприети и нищо повече от това. Вижте немския превод! Там много коректно се прави изрична разлика между биологичен и социален пол.

Не се казва в тази конвенция колко сериозни мерки тя предвижда за защита на половете от дискриминация, за защита на жените и децата от насилие, не се казва какви очаквания има за създаване на нови институции, ако е необходимо, не се казва, че тя предвижда една международна група - свой собствен орган, на ниво СЕ, който веднъж на две години ще идва и ще мониторира по тези въпроси. Какво това означава? Че когато си сложиш подписа под тази конвенция, трябва да знаеш как ще я изпълниш. Този орган предвижда създаване на много сериозна институция, със страшно високи заплати, снабдени с имунитет и привилегии", добави Попова.

Тя препоръча първо да се изчистят изчистят недоразуменията в превода, ако има такива. 

"Искам да видя автентичния превод на конвенцията и всички мерки, които нашата власт предвижда с изменения в различни закони, включително Наказателния кодекс, Закона за домашното насилие, за да мога да преценя дали тези изменения ще наложат промяна на нашата конституционна идентичност.

Лековато твърдение, което граничи със самонадеяност, да не кажа - с глупост, е че няма да се наложи да промениш конституцията. Преди да видиш целия пакет, не може да кажеш. Още повече, че в тази конвенция изрично е записано, че когато се налага, трябва да бъдат направени промени и на конституционно, и на законодателно ниво", каза още бившият правосъден министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews