ПЕС: Има нужда от конкретни мерки за борба с насилието над жени

OFFNews 20 юли 2018 в 15:19 1400 0

Проучвателна мисия на ПЕС, водена от генералния секретар Ахим Пост и председателя на ПЕС-Жени Зита Гурмай, е на тридневно посещение в София.

Освен среща с ръководството на партията-домакин – БСП, програмата на мисията включваше поредица от срещи с неправителствени организации и социолози, политолози и университетски преподаватели. Тя завърши с посещение в кризисния център в София, където членовете на мисията разговаряха с жени - жертви на насилие. Центърът се управлява от Фондация "Асоциация Анимус" - неправителствена организация с дългогодишен опит в борбата с насилието срещу жени и особено домашното насилие.

Генералният секретар на ПЕС Ахим Пост заяви: "Подготвихме това посещение заедно с БСП. Имахме един много отворен и интензивен диалог. Техни представители присъстваха на повечето от срещите. Българските социалисти поеха ангажименти за промяна в законодателството, касаещо домашното насилие, разкриването на кризисни центрове в 28-те областни града на страната и тяхното финансово обезпечаване."

На срещата с мисията на ПЕС неправителствените организации обърнаха внимание на необходимостта от държавна политика срещу насилието над жени и домашното насилие. В предложените от тях законодателни промени е разписан механизъм за координация между институциите на всички нива в борбата с насилието. 

"В Германия Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие беше ратифицирана с консенсус между всички политически сили през лятото на 2017 г. Тя действа вече година и това е осъзната държавна политика - ние не толерираме насилието над жени. В ПЕС категорично сме на мнение, че Конвенцията е най-обхватният и стойностен документ, който може да превантира насилието над жени и да обърне мисленето за него", добави Ахим Пост.

Председателят на женското обединение на ПЕС Зита Гурмай заяви: „Знам, че в България мнозинството от гражданите също не приемат насилието над жени като начин на поведение. С БСП оставаме на различни позиции по отношение на ратификацията на конвенцията, но сме съгласни, че трябва да се предприемат редица мерки, възпиращи насилието над жени и подпомагащи жертвите му. Като социалисти, ние сме длъжни да се борим с този бич на обществата ни."

„Очакваме поетите ангажименти бързо да се претворят в нови законодателни инициативи на левицата в България, за да са налице така нужните инструменти на държавата за комплексно противодействие на насилието над жени и закрила на жертвите. Не можем да приемем, че днес все още една от всеки три жени е била жертва на една или друга форма на насилие, и дори не се ползва от закрилата на държавата и законите."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови