ПЕС може да замрази членството на БСП заради Истанбулската конвенция

OFFNews 10 юни 2018 в 19:46 5158 1

Партията на европейските социалисти продължава да оказва силен натиск над БСП с искане да подкрепи Истанбулската конвенция.

Това е обявила Корнелия Нинова на днешния Национален съвет на БСП, съобщава вестник "Дума" в броя си от понеделник, 11 юни.

Нинова е уточнила, че "имало и намеци за замразяване на членството на БСП в ПЕС, ако българските социалисти не преосмислят позициите срещу конвенцията".

"Въпросът ми се задава все по-остро и непримиримо. Тревожното е, че той се поставя като идеологически, като тема, която е знаме на лявата идеология, на лявото движение, на социализма и социалдемокрацията в Европа, и че с нашия отказ не отговаряме на левия профил. Ще ви кажа в лично качество и по човешки, ако смятате, че това трябва да е знамето на лявата политика в България и в Европа, ми го кажете в очите. Ако смятате, че трябва да променим позицията, че аз съм пречка пред прогреса на БСП като лява партия, пак ми го кажете в очите. Ако се налага да направим този компромис, аз няма да мога" - така "Дума" цитира изказването на Нинова пред Националния съвет на партията.

Лидерът на БСП твърди, че от ПЕС са подготвили делегация, която да посети "София прайд", да се срещне с организаторите му и след това да разговаря с ръководството на БСП. Посещението обаче е отложено с десетина дни.

От "Позитано" 20 очакват делегация на ПЕС начело с генералния секретар на европейските социалисти Ахим Пост "да дойде в края на юни и отново да упражни натиск върху БСП да промени позицията."

"Изказването на Нинова беше посрещнато с аплодисменти в залата. То получи подкрепа и от евродепутата Георги Пирински, който призна, че ако преди е бил "за" Истанбулската конвенция, вече е убеден в правотата на партийната позиция. Той защити позицията си с мотива, че по-важният въпрос преди сексуалния избор е социалното неравенство. Пирински призова БСП да продължава да бъде активна в тази насока и успокои съпартийците се да не се притесняват, ако позицията им стигне до съда. Според колегата му в ЕП Петър Курумбашев ПЕС няма да изключи БСП, защото партията е една от малкото в Европа, които бележат ръст. Социалистите подкрепиха с гласуване категорично и единодушно Нинова, няма да променят позицията за Истанбулската конвенция независимо от спекулациите." - пише още партийният вестник.

Информацията, че е изпращана делегация в София и е поставян ултиматум на БСП е фалшива новина, коментираха от Партията на европейските социалисти пред bTV.

Информирали сме ПЕС за законодателните ни инициативи по темата за насилието над жени и вярвам, че няма да се стигне до замразяване на членството ни, заяви на пресконференцията на "Позитано" 20 зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков.

Имало е напрежение между ПЕС и други леви партии по много въпроси. Намирал се е начин да се предотврати ескалирането на конфликта. Ние сме заявили нашата позиция по Истанбулската конвенция аргументирано, коментира Зарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови