ПП и ДБ с декларация срещу Радев: Президентът се поставя над Народното събрание и разделя обществото

OFFNews 15 февруари 2023 в 17:41 8643 18

Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков

Снимка Да, България

Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" излезе с декларация заради последните публични изяви на президента Румен Радев. Оттам посочва, че изявлението на двете политически сили - сега коалиция, е заради поведението на Радев, който се поставя над Народното събрание и създава разделения в обществото.

"През последните седмици ескалира публичното говорене на президента на републиката във връзка с продължаващата агресивна война на Русия в Украйна. Президентът се поставя над Народното събрание и създава изкуствено разделение в обществото и повтаря свои тези, които драстично се отклоняват както от решенията, взети с огромно мнозинство от българския парламент, така и от единния глас на съюзниците и партньорите в НАТО и ЕС", пишат от ПП и ДБ.

Във вторник президентът призова "партиите на войната" първо спечелят изборите, да съставят правителство и тогава да поемат отговорност за решението българската армия да предаде оръжие на Украйна. "Хора, които не разбират нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират", каза Радев.

Президентът беше разкритикуван от съветника в офиса на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк след изказванията на държавния ни глава в Брюксел миналия четвъртък. 

"Българският президент е предложил Украйна да „застане на колене“ и да продължи да позволява „нашите деца да бъдат убивани", каза ден по-късно Подоляк

В четвъртък Радев призова правителството да не допуска предоставяне на военна помощ за Украйна в бъдеще и посочи, че трябва да се възобновят „всички дипломатически усилия, така че да търсим мирно решение на конфликта“. Москва вече няколко пъти обяви, че е готова за мирни преговори само ако Украйна се откаже от свои територии.

Коалицията настоява президентът и служебното правителство:

• да спазват решенията на най-висшия орган на държавата - българския парламент, които имат задължителна действие за всички институции, включително президентската, всички организации и граждани;
• да изпълняват решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, прието със 148 гласа от българския парламент, както и ратифицираното международно споразумение между България и Украйна;
• да не вземат решения и да не изразяват позиции в европейски и международен формат, които противоречат на дългосрочно поети ангажименти на страната към съюзите, с които сме обвързани чрез международни договори;
• да се съобразяват със стратегическите приоритети на страната, вкл. за присъединяване към eврозоната и Шенген, формулирани от българския парламент и последното редовно правителство.


"Продължаваме промяната" и "Демократична България" припомнят, че България е парламентарна република и настояват президентът да се съобразява с конституционната форма на управление на страната ни като:

• не уронва с публични изказвания доверието в демократично избраните институции на страната;
• не участва директно във формирането на външната и вътрешната политика, чиято основа са законите и решенията на парламента;
• не изземва представителни функции от министър-председателя в европейски и международен формат.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" поемаме ясен политически ангажимент в началото на мандата на парламента да поискаме отчет за:

• изпълнение на мерките за присъединяване към eврозоната и Шенген.
• изпълнение на решенията на 48-то Народното събрание;

Коалицията категорично защитава парламентарната форма на управление като гаранция за европейска и демократична България, в която върховенството на правото, разделението на властите и отчетността на управлението се спазват от всички институции в интерес на гражданите.

"Призоваваме президента да се фокусира върху организирането на честни и прозрачни парламентарни избори, което е непосредствена задача на неговото служебно правителство, като обърне внимание и на притесненията му, изразени по-рано днес с подаване на оставки", допълват оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

18

ob1

17.02 2023 в 09:49

Стига ли лъгал, мурзилко!

https://btvnovinite.bg/bulgaria/ekzakta-ako-izborite-bjaha-dnes-gerb-s-10-prednina-sedem-partii-v-parlamenta.html

48% и това преди да го наврат в кучи г@з след поредните му робски изцепки.

2550

17

alfakentavur

17.02 2023 в 07:48

Ядец!!!!!!!
Селските кауни летят само след мощен шут.
Пак си показа, че си платен рашистки трол. Какъвто е и Резидентът.
При последните проучвания одобрението му е вече 40 и няколко процента и отбелязва НЕПРЕКЪСНАТ СПАД в последно време.
ЯДЕЦ!!!

705

16

order

17.02 2023 в 05:55

Ядец!!!!
Туй що ЛЕТИ, не мож го накара да пълзи!!!
И да подсмърчате и да плачете и да се молите туй е положението, как' Сийке.... той обичания Президент лети и е одобряван от над 70% от народа!!!

1017

15

IvoIvo

16.02 2023 в 11:44

Щото пък вие сте големите обединители

2550

14

alfakentavur

16.02 2023 в 10:48

Резидентът за пореден път се обозначи като чуждестранен агент и национален предател.
Опитва се да суспендира конституцията и да концентрира цялата власт в себе си.
България е ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА.
Президентът няма нито законодателна, нито изпълнителна власт. Не може да се поставя над решения парламента.
Да се сезират Прокоратурата, Конституционния съд и Върховния съд и всички други институции, които имат отношение!

645

13

wakeup

16.02 2023 в 09:49

Ако сме активни на изборите, ако нашата коалиция спечели мнозинство, първата задача след конституиране на новото народно събрание трябва да е да се съберат необходимите подписи и да се внесе искане за импийчмънт и да бъде отстранен този позорен президент.

1020

12

PlamenIv54

16.02 2023 в 08:42

Радев доживя звезден миг. Беше му обърнато внимание лично от комисаря по външна политика на ЕС, Борел. Ето как той оцени предложението на бореца за мир (руский) за Украйна: "Казвам "наивно", за да не използвам по-силна дума", уточни Борел.

345

11

Джендо Джедев

16.02 2023 в 08:32

Руски е, какъв да е! За преЦедента става въпрос...

-240

10

редовно четящ

15.02 2023 в 22:40

Сега и да може да се гласува махането му от длъжност ще бъде добро начало.

5827

9

pisnamiotmutri

15.02 2023 в 21:06

До Радевчетата - когато държава агресор атакува друга държава за да я завладее, да смяташ, че някой, който помага на жертвата да се защитава подклажда войната е меко казано малоумно.

Ако не помагаме следва, че смятаме, че силната държава може да превзема и избива, който си иска. Това смятат Радев, Копейкин и Нинова както и избирателите им и всички русофили в България и платените тролове.

Ако ДБ и ПП са партии на войната следва, че и ЕС е съюз на Войната. Това ли смята Радев - този Радев, който преди 2 дни ръкопляскаше на Зеленски?