Пада визовото изискване за Йордания за притежателите на дипломатически и служебни паспорти

Споразумението между Екатерина Захариева и Айман Сафди ще бъде подписано днес. У нас за пръв път е йордански външен министър

OFFNews
19 август 2019 в 08:19 | 1199 |0

По покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева за първи път в България пристига йордански външен министър. Айман Сафади, министър на външните работи на Хашемитското кралство Йордания, ще бъде на посещение у нас от 19 до 21 август.

Екатерина Захариева ще приеме министър Сафади в МВнР днес за разговор на четири очи, след който ще се състоят пленарни разговори между двете делегации.

По-късно двамата министри ще подпишат споразумение за визово облекчение на притежателите на дипломатически и служебни паспорти.  Те ще бъдат освободени от изискването за притежаване на виза за пътуване до Йордания.

Екатерина Захариева беше на посещение по покана на Айман Сафади в Йордания през декември 2018 г. Двамата министри са се срещали и в рамките на различни международни форуми в последните месеци - на Европейския съюз и Лигата на арабските държави, на срещата за Близкия изток в Дъблин, в ООН.

Йордания е ключов партньор на България, на Европейския съюз и НАТО в региона на Близкия изток. Стокообменът между България и Йордания за първите 4 месеца на т.г. възлиза на 9,7 млн. долара като в сравнение със същия период на 2018 г. бележи ръст от повече от 21 на сто. За 2018 г. двустранният стокообмен възлиза на стойност 25,2 млн. долара.

Няма коментари към тази новина !