Падат таксите за частни съдебни изпълнители

OFFNews 30 юни 2014 в 11:01 4460 1

Длъжниците ще плащат по-малко такси за борчове, които се събират от частни съдебни изпълнители, съобщава в. „Стандарт”. Това предвижда проект за промяна на тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители, който е пуснат за обществено обсъждане.

Частните съдебни изпълнители няма да начисляват такси за сумите, които некоректните длъжници са погасили в срока за доброволно изпълнение, предвиждат новите текстове.

Сега подобен текст не съществува, което означава, че ако делото е образувано пред частен съдебен изпълнител, дори когато длъжникът е платил доброволно в срока за доброволно изпълнение, от него се събира такса.

Промяната се прави по предложение на Министерството на правосъдието. Тя ще влезе в сила от момента на обнародването на тарифата в Държавен вестник.

Подобни предложения бяха направени в началото на 2013 година. Те се отнасяха към таксите, които съдилищата събират от частните съдебни изпълнители и тези, които ЧСИ събират от длъжниците и взискателите.

Според тогавашното предложение някои от старите такси за длъжниците се запазват, но разширяват обхвата на действие. Досега срещу 20 лв. ЧСИ връчваха призовка, препис от жалба, уведомление и книжа, включително и изявление на взискателя. В предложенията тогава беше записано, че в същата такса ЧСИ ще трябва включат и изготвянето на въпросните документи. Ако досега за изготвяне на копие от изпълнително дело се събираха 10 лв., за в бъдеще таксата трябва да стане 20 лв., а за изготвяне на препис на изпълнително дело и предоставянето му на компетентния съд – вместо 20 лв., ще се събират 30 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови