Паметта към жертвите на комунизма пак скара ГЕРБ и БСП

Юлиана Ончева 31 януари 2020 в 12:59 4021 3

Спас Гърневски и Александър Симов

За поредна година денят за почит към жертвите на комунистическия режим на 1 февруари стана повод за скандал от парламентарната трибуна между ГЕРБ и БСП .

От името на ГЕРБ декларация прочете първият син кмет на Пловдив Спас Гърневски. Изказването му, освен припомняне на жертвите и бруталнатата чистка проведена от “Народния съд” беше нападение срещу БСП, като наследник на БКП и действията им за сваляне на кабинета на Борисов.

„На 1 февруари княз Кирил, регентите, 67 депутата, 22 министри, 48 генерали и полковници, 8 царски съветници са убити. Преките извършители Фердинанд Козовски става председател на Народното събрание, а Изидор Девин е от НКВД. По време на червения терор са намерили смъртта си десетки хиляди души, а семействата им са третирани като ненадеждни. След този геноцид от българи срещу българи най-стабилната страна на Балканите е доведена до фактически фалит“, каза Гърневски.

След това декларацията му прескочи в наши дни. „Днес никога не са били заделяни толкова средства за образование. Говорят за ток и вода кристално чиста, а кой завеща разнебитената ВиК мрежа? Кой на 26 април 1986г. скри тежката авария в Чернобил и остави хората да пият заразена вода? В страната има спастрени пари за черни дни, важно е да ги докопате. Знайте, че никой от греховете ви не е забравен“, прочете още Гърневски. Той припомни и банковите фалити през прехода.

Гърневски цитира изказване депутата от БСП Иво Христов, "който счита 80% от българите за дебили", където той признава, че "номенклатурата на БКП и ченгетата на ДС да демонтирали държавата и са присвоили активите, създадени с кръв и пот от българския народ през онези 45 години".

„Днес бившите другари и другарки от номенклатурата са изискани дами и господа, щастливи и заможни представители на новобогаташката капиталистическа върхушка в България”, коментира депутатът.

„Питам Ви, другарко Нинова, сега или тогава народът ни бе накаран от Вашата партия "да диша рак и да пие отрова", попита от трибуната представителят на ГЕРБ. Той призова социалистите да коленичат пред народа и да поискат прошка за "всички безчинства".

„Крайно време е да спрем да ровим костите на тези хора, за да трупаме политически дивиденти, това е най-голямата гавра с тях”, отговори му Александър Симов от БСП. 

„За мен винаги е странно как антикомунистически есета може да чете човек, който е писал стихотворения във възхвала на комунизма”, припомни Симов поетичната история на Гърневски.

Според Симов, да се описва от ГЕРБ България като стабилна и просперираща е "особено поетично въображение". Симов напомни, че две правителства на Бойко Борисов са паднали заради улични протести. “И третото е на път да падне, защото България е по улиците, къде я видяхме тази стабилност”, учуди се Симов. Според него есетата в прослава на Борисов се четат, за да се четка неговото его, и това е един от проблемите на съвременна България.

“Всяка жертва на политически режим заслужава нашите уважения. Ние изказваме своя поклон пред всички загинали заради политическо насилие”, показа наченки на катарзис в левицата Симов.

В предишни години от БСП отговаряха на декларациите за жертвите от Народния съд с припомняне на жертвите от антикомунистическия терор през 20-те и 30-те години на миналия век и възхвала от свършеното от режима на БКП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7281

3

Чалгомраззз

02.02 2020 в 17:45

Поредна гавра с паметта на избитите!

705

2

order

31.01 2020 в 16:08

ГЪРНЕВСКИ НА МАНИФЕСТАЦИЯ
http://toross.blog.bg/politika/2015/10/12/spas-gyrnevski-otblyskvashtiiat-politicheski-hameleon.1398939?fbclid=IwAR2 QcV-eYHNU2abK9YW1cu0EgGFl_PGuYIZ_2568W6a4GbimdYdaTkmJS8s

4000

1

Liuba

31.01 2020 в 14:37

Дай им само скандали, от всичко могат да намерят причина да се скарат. В това са най-добри, обаче не им е това работата....