Паргов: Декларацията срещу Луковмарш е тест за проевропейската ориентация на всяка партия

OFFNews 14 февруари 2019 в 15:10 1294 0

Декларацията срещу Луковмарш е тест за проевропейската ориентация на всяка партия в България. Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов по време на сесията на Столичния общински съвет днес. Той прочете въпросната декларация срещу шествието на омразата от името на общинските съветници от Левицата и предложи всички политически партии, представени в СОС, да я подкрепят. Това предизвика бурни дебати в залата, а най-остро се противопоставиха от ВМРО и СДС.

"В момента над Европа отново е надвиснала опасността от събуждане на мракобесната идеология на нацизма и фашизма и е нормално всички отговорни политически партии да се изправят срещу заплахата, коментира Калоян Паргов. Голямата ми изненада обаче беше от реакцията на колегите в залата след като прочетох декларацията. Най-вече от контраизказването на представителя на ВМРО Карлос Контрера и на СДС Борислав Бориславов. С колегите от БСП призовахме столичният кмет да заяви ясна позиция в залата. Такова нещо не се случи. Явно коалиционното партньорство е по-важно от европейските ценности. Борбата срещу нацизма и фашизма е в основата на европейското обединение от преди над 60 години. Затова в известен смисъл нашата декларация и подкрепата й е своеобразен тест за проевропейската ориентация на всяка политическа партия. Очевидно БСП е единствената проевропейска партия в България. Реформаторският блок отново се раздели - половината подкрепиха декларацията, другата - не", коментира Паргов. 

Той припомни, че миналата година Европейският парламент прие резолюция, в която призова държавите-членки да направят всичко възможно, за да възпрепятстват провеждането на подобни прояви като Луковмарш на техните територии. "ГЕРБ като управляваща партия в България и част от семейството на ЕНП би трябвало да се съобрази с тази резолюция, коментира председателят на групата на БСП в СОС. Така щеше да покаже проевропейска ориентация, която се съдържа дори в името й - Граждани за европейско развитие на България. В поведението на ГЕРБ днес обаче нямаше нищо европейско", каза още Паргов. 

Пълният текст на Декларацията на групата на БСП в СОС:

"През последните години сме свидетели на прояви на нетолерантност и ксенофобия, както в Европа, така и по света. За съжаление и у нас се наблюдават подобни действия. Българите никога не са били толерантни към демонстрации на такава мракобесна идеология, каквато е "кафявата чума". Доказателство за това е спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта преди 76 години. 

Въпреки това в София се подготвя поредния парад на омразата, организиран от крайнодесни групировки в памет на ген. Христо Луков. По времето на Втората световна война той е начело на Съюза на българските национални легиони - пронацистка организация, която е и сред най-яростните поддръжници на Закона за защита на нацията, влязъл в действие през януари 1941 г.

Антисемитизмът на Луков и неговите последователи е в пълен противовес на светлия момент, когато България успешно спря депортацията на българските евреи в лагерите на смъртта. Същевременно режимът, поддържан от Луков, разрешава депортацията на 11 343 евреи от териториите в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот, които намират смъртта си в лагера Треблинка.

Ние, общинските съветници от БСП, сме убедени, че e огромна грешка Столична община да допусне провеждането на шествие в чест на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история през 20-ти век.

Ето защо настояваме кметът на София Йорданка Фандъкова ясно да заяви позицията си по темата "Луковмарш" и да положи необходимите ефективни усилия за възпрепятстване провеждането на този парад на омразата.
Длъжни сме да отстояваме европейските ценности, като заклеймим екстремизма, фашизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация. Пред октомври 2018 година Европейският парламент гласува документ, в който изрази беспокойството си от нарастващото приемане на фашизма, расизма и ксенофобията и призовава държавите-членки на ЕС да забранят неофашистките и неонацистките групи и техните прояви.
Предлагаме, като знак за проевропейската ни ориентация, Столичният общински съвет категорично да се противопостави на провеждането на Луковмарш, като приеме декларация, в която да осъди всички профашистки и националистки прояви на територията на София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови