Паргов: Делото на Ботев е урок по родолюбие

OFFNews 02 юни 2020 в 14:55 2290 1

На 2 юни, в две минути мълчание се събира признателността на цял един народ към всички знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата на родината. 

Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов след поклонението пред паметника на Христо Ботев и на Братската могила в Борисовата градина.

В събитието взеха участие заместник-председателят на НС на БСП Кирил Добрев, заместник-председателите на ИБ на Градската организация Милка Христова и проф. Ваня Добрева, председателите на националното и градското младежко обединение Николай Бериевски и Петко Димитров, общински съветници, членове и симпатизанти на партията и граждани. 

„В тези минути е концентрирано преклонението ни пред саможертвения устрем на Ботев и неговите четници, на всички борци за национална и духовна независимост, за социална справедливост и човешки права. Те са израз на дълбокия ни поклон пред подвига и себеотрицанието, в името на бъдещето и по-добрия живот на българския народ, които се увенчават с безсмъртие“, посочи Паргов. 

Според него великото дело и гениалното творчество на Христо Ботев са важен урок по родолюбие, който всеки българин трябва да помни и да предава на потомците си. „Те са символ на стремежа на една нация да отхвърли робството и отново да запише името на държавата си на картата на Европа“, изтъкна той. 

„Личността на Ботев е олицетворение на свободолюбивия и непреклонен български дух. Той е пример за това как трябва да се отстояват правата, свободите, ценностите и идеалите, категоричен бе лидерът на столичните социалисти, като добави, че е изключително важно в днешно време да го следваме. 

„Само ако си отдаден и поставяш общия интерес над личния, вършиш съвестно и отговорно делото, с което си се захванал, ще оставиш следа след себе си. А колко ярка ще е тя, зависи от това дали твърдо си отстоявал принципите си и какво си постигнал в името на хората и тяхното добруване“, убеден е председателят на БСП – София. 

„Поклон пред паметта на Ботев и Левски, на героите от Априлското въстание, на мъчениците от Батак, на опълченците от Шипченската епопея, на българските воини и офицери, сражавали се в Балканските войни, в Първата и Втората световна война, на участниците в Септемврийското въстание и антифашистката съпротива. Преклонение пред всички синове и дъщери на България, които с кръвта си писаха историята на Отечеството“, заяви Калоян Паргов. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

1

Стик

02.06 2020 в 15:44

Христо Ботев:
„Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност”.
Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял”, не остави¬ха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея!“
В-к „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, стр. 5