Паргов: Хората на културата и просветата трябва да имат достойно място в обществото

OFFNews 24 май 2019 в 11:06 1168 0

В Деня на Светите братя Кирил и Методий, Деня на българската просвета, култура и наука и на славянската писменост трябва да си спомним няколко познати, но изключително важни факти от тяхното дело. Двамата братя създават азбука, която се превръща в основата за духовното единение на славяните в Европа, от онзи период до днес. Двамата братя обхождат Европа надлъж и шир. Прославят азбуката и езика, на който са превели свещените книгите - нашия език.

Това казва лидерът на БСП – София Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по култура, образование, наука и културно многообразие в СОС, по случай 24 май.

„На този светъл празник, искам да отбележа, в контекста на членството ни в ЕС, класическата мисъл на Константин-Кирил Философ, че всеки народ има правото да слави Бога на своя език. С понятията на днешния ден, това е може да се изрази чрез концепцията за културното многообразие, като основа за развитието на Европейския съюз. А именно правото на всеки народ да съхранява и развива своя език, своите традиции и култура, като по такъв начин обогатява Европа, осъществявайки духовното й единение", убеден е Паргов

Според него през последните 30 години българската десница, а сега и ГЕРБ, като част от неолибералната си политика, правят опити неглижират националната ни идентичност. "Това е причината днес да ставаме свидетели на грубото изопачаване на българската история и литература в образователната ни система. Причината да не се търсят и прилагат модерни подходи и финансови механизми за стимулиране на съвременната българска култура. Тихомълком да се утвърждава джендър идеологията, антикомунизмът и русофобията. Да се заличават, и то съзнателно, големи периоди, свързани с българската духовност, православната и славянската ни същност", заяви лидерът на столичните социалисти.

Той припомни, че в навечерието на 140-годишнината от Освобождението на България руският патриарх Кирил каза, че без българското православие нямаше да има и руско православие. "След думите на акад. Дмитрий Лихачов за България като Държава на духа, това е второто високо признание за първоапостолската роля на България за православието и славянския свят. Признание, което ни задължава да отстояваме, това че за европейски ценности не може да се говори без православните ценности.", категоричен е Калоян Паргов.

„Делото на Кирил и Методий, покровителите на Европа, задължава нас, българите от ХХІ век, да направим всичко възможно учителите, творците – писатели, художници, журналисти, режисьори, сценаристи, актьори, композитори, учените и преподавателите във висшите училища, да имат своето достойно място в обществото – българското и европейското", каза в заключение Паргов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови