Паргов: Огромна грешка беше реституцията на имоти, като къщата на Яворов

OFFNews 13 октомври 2018 в 17:31 1717 0

Реституцията на имоти като къщата на Пейо Яворов беше огромна грешка, която държавата допусна преди години.

Това заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов по повод информацията, че къщата, в която е живял българският поет и революционер, е обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител.

"БСП винаги е настоявала да не се допуска реституиране на такива имоти, като къщата на Пейо Яворов. Държaвaтa трябвaше дa търси други мехaнизми зa обезщетявaне нa собствениците. Какво по-голямо доказателство за правилността на нашата позиция от това, което се случи с къщата на Яворов?! Този лош и срамен пример трябва да е сигнал за управляващите не само в Столична община. Мисля, че е крайно време и Министерството на културата да помисли за трайно разрешаване на проблема със собствеността на подобни имоти и запазването на културно-историческото наследство", коментира Калоян Паргов.

По думите му сега е много важно дa бъдaт осигирени средствa, с които къщaтa-музей дa бъде ремонтирaнa, a сбиркaтa - рестaврирaнa.

Според Калоян Паргов един от най-големите български поети на ХХ век, какъвто е Пейо Яворов, не заслужава подобно безотговорно отношение от следовниците си. Още повече, че в началото на 2018-а беше отбелязана 140-ата годишнина от рождението му.

"През 2018-а честваме и 105 години от основаването на Съюза на българските писатели. Предвид тези две годишнини, не можем да допуснем къщата-музей на Пейо Яворов, която е един от културните символи на София, да бъде продадена на публичен търг от частен съдебен изпълнител", коментира още Калоян Паргов.

"С колегите от групата на БСП настояваме Столичният общински съвет да разгледа доклад с предложение за закупуване на тази къща. След като управляващите в Столична община харчат толкова много средства за ремонт на инфраструктурата, мисля, че ще намерят един милион, за да откупят този символ на културата в града ни. Управляващите постоянно твърдят, че културно-историческото наследство е важно и трябва да бъде пазено. Ето, че дойде момент, в който трябва да го докажат и с действията си", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови