Паргов: При десните е чугунена работа, надявам се да се разкрепостят и подкрепят Манолова

OFFNews 23 септември 2019 в 14:57 2851 0

След 30 години БСП може да направи исторически пробив в София, но трябва да бъдем умни.

Това каза лидерът на БСП в столицата Калоян Паргов по БСТВ. Водачът на листата на социалистите в София обясни, че формулата граждански кандидат за кмет на града, подкрепен от БСП, дава възможност за разтваряне на ветрилото.

"От 30 години в София господства дясната политика, неолибералният модел на управление, коментира Калоян Паргов. Всички виждаме той до къде доведе града ни. Ако ние се държим егоистично към нашия кандидат, няма да можем да дадем възможност на онази част от обществото, която иска промяна, да го припознае. Казвам това предвид нагласата към БСП в София. Това е наш голям проблем", добави Паргов. 

Лидерът на БСП в столицата каза още, че за разлика от десните, социалистите са по-широко скроени. "В предишни местни избори на балотажите за районни кметове сме подкрепяли не един и двама десни кандидати, които са печелили - в "Лозенец", във "Витоша", в "Красно село", в "Средец", в "Оборище", припомни той. За съжаление, от другата страна е чугунена работа. Десните трудно преглъщат егото си. Трудно им е да подкрепят някого, за да може да се промени нещо. Надявам се, да се разчупят с кандидат като Манолова на балотажа".

Калоян Паргов за пореден път отбеляза, че лявото е консолидирано, а това е един от основните фактори за успех.   

"Три са важните условия, за да може БСП да се представи добре на избори, продължи той. - И всичките се събират в думата консолидация. Консолидация на партията - да няма дрязги между нас. В София това е факт. Консолидация на лявото - видяхте, че АБВ, Д-21 и по-малки социалдемократически партии подкрепиха Мая Манолова още за първи тур. И консолидация на онази част от обществото, която иска промяна. Вижте какво става с дясното. Те се разделиха на 4. ГЕРБ и СДС стоят зад Фандъкова, Демократична България си има кандидат, Спаси София - също, а една група десни, която разтваря ветрилото към центъра, подкрепи Мая Манолова. Всички, искащи промяна на модела на управление на ГЕРБ, който господства вече 10 години, трябва да припознаят един такъв кандидат. Този кандидат излиза от рамките на чисто партийна кандидатура".

Калоян Паргов обясни, че е нормално партийните членове да се вълнуват. "Но нека да е ясно, че БСП сама в София към този момент не може да спечели избори, заяви той. - БСП има нужда от съюзници. Този въпрос от 30 години тормози партията и тежи като воденичен камък. За да осъществим историческия пробив след вече 30 години, трябва да работим умно. Мая Манолова е известна в нашите среди, все пак тя произлиза от БСП. Целта ни за предстоящите избори е да дадем възможност на всички софиянци, без да имат предубеждения, да гласуват за различен модел на управление на града като подкрепят Мая Манолова. За първи път ще го кажа - имаше два варианта за нашия кандидат. Първият беше да повторим модела с президента Румен Радев - чисто граждански кандидат да бъде издигнат от БСП. Избрахме втория - да използваме естествената притегателна сила на националния омбудсман, като я издигне инициативен комитет, а БСП я припознае и я подкрепи".

Лидерът на столичните социалисти призова опонентите на предстоящите местни избори за позитивна, честна и прозрачна капания. "Оценяваме усилията на кмета Фандъкова през последните 10 години. Тя, каквото можа - направи. Може да бъде и по-добре. Ние имаме решение за това", завърши Калоян Паргов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови