Паргов: Сергей Антонов безспорно заслужава да има паметна плоча, както и улица на негово име

OFFNews 11 февруари 2019 в 21:52 3764 1

Калоян Паргов

Сергей Антонов показа как трябва да пазим името на България неопетнено, заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов след днешното заседание на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие.

На заседанието беше гласуван доклад относно поставяне на паметна плоча на Сергей Антонов пред Терминал 1 на Аерогара "София".

За сегашните и бъдещи поколения е важно тази морена да напомня за проявения стоицизъм от Сергей Антонов. Трябва да помним какво се случи през онези 4 години през 80-те на миналия век, когато българинът беше обвинен, а по-късно оправдан за покушението срещу папа Йоан Павел II. Не трябва да забравяме значението на "процеса на века", който имаше световни измерения в разгара на Студената война. И най-вече трябва да помним заслугата на Сергей Антонов, който не допусна опетняване на името на България, въпреки огромния натиск, оказван му в затвора, за да признае вина. Той безспорно заслужава да има паметна плоча, както и улица да носи неговото име. Затова заедно с общинския съветник Мита Георгиева внесохме този доклад, който се надявам да бъде приет единодушно в четвъртък на сесията на СОС. Той ще увенчае с успех над тригодишните усилия на членовете на Инициативния комитет, коментира Калоян Паргов.

Идеята за поставянето на паметна плоча е на Инициативния комитет "Памет за Сергей Антонов". В него членуват културни дейци, професори, военни и дипломати, сред които са външните министри Виктор Вълков и Любен Гоцев, Горан Симеонов, председател на Асоциацията на разузнавачите, покойният професор Божидар Димитров, Вежди Рашидов, двукратният олимпийски шампион по борба Боян Радев, ген. Стоян Топалов, почетен председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и други.

Подкрепа за поставянето на паметник на Сергей Антонов има и от италианският му защитник Джузепе Консоло.

Средствата за изработването и поставянето на паметната плоча ще бъдат изцяло за сметка на Инициативния комитет "Памет за Сергей Антонов".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5800

1

Dedoto58

11.02 2019 в 22:46

Е, га ти майтапа! Паметник на онази мижитурка Сергей Антонов по една случайност попаднал в световните събития! Това ще прилича на паметника на оня чекиджия Мильо Лудия в центъра на Пловдив дето му го издигна корумпиряния кмет Чомаков!!!