Парите за изборите: До 160 лв. за председател на СИК за I тур, до 1400 лв. - на ОИК

Хората без настоящ или постоянен адрес в България от 26 април насам без право да гласуват и да бъдат избирани

Александра Маркарян 29 август 2019 в 16:09 28295 0

До 160 лева възнаграждение ще получат председателите на секционни избирателни комисии за първия тур на местните избори, насрочени за 27 октомври. За втория максималната сума е до 115 лв., предвижда решение на Централната избирателна комисия, гласувано на 23 август и обявено на брифинг днес от говорителя на ЦИК Александър Андреев.

Възнагражденията бяха актуализирани и с увеличението беше предвидена възможност за диференциране. ЦИК счита, че тези възнаграждения ще стимулират членовете на секционните комисии да участват в целия процес и че те са достойно заплащане за труда, който полагат - каза Андреев.

Сумите са определени както следва:

За първи тур на изборите за общински съветници и кметове:

- председател – 100 лева;

- зам.-председател/секретар – 90 лева;

- член – 80 лева.

За участие в обучението на СИК от от ОИК се плащат допълнително по 10 лв. на всеки участник. За получаването на бюлетините и другите изборни книжа и материали, както и за подреждане на помещението за гласуване се дават още по 15 лв. Членовете на комисиите, които представят протоколите и другите изборни книжа и материали в ОИК, съответно в общинската администрация, ще получават допълнително:

– по 25 лв. – в общини с брой на секциите до 350;

– по 35 лв. – в общини с брой на секции от 351 до 1000 вкл.;

– по 50 лв. – в Столична община, където са над 1000.

За втори тур на изборите за общински съветници и кметове:

- председател – 65 лева;

- зам.-председател/секретар – 60 лева;

- член – 55 лева.

За получаването на бюлетините и другите изборни книжа и материали, както и за подреждане на помещението за гласуване отново ще се плащат допълнително по 15 лв. на човек. Членовете на СИК/ПСИК, които представят протоколите и другите изборни книжа и материали в ОИК, съответно в общинската администрация, ще получават допълнително:

– по 25 лв. – в общини с брой на секциите до 350;

– по 35 лв. – в общини с брой на секции от 351 до 1000 вкл.;

– по 50 лв. – в Столична община, където са над 1000.

На местните избори през 2015 г. сумите за председател, зам.-председател/секретар и член на СИК бяха съответно 64, 58 и 48 лева. За предаване на книжата се даваха допълнително по 20 лева, тогава не се предвиждаше обучение. В секциите с машинно гласуване от СИК получаваха допълнително по 10 лв.

С друго свое решение ЦИК определя и месечните възнаграждения на членовете на Общинските избирателни комисии (ОИК) и специалистите към тях за провеждането на местните избори.

В общини с до 350 секции вкл. председател на ОИК ще взима 1060 лева, зам.-председател/секретар– 1010 лева, член - 960 лв. В общини с 351 до 1000 секции вкл. сумите са: председател – 1175 лева; зам.-председател/секретар – 1115 лева; член – 1060 лева. В Столична община, където секциите са над 1000 възнагражденията са: председател – 1400 лева; зам.-председател/секретар – 1330 лева; член – 1270 лева.

Членовете на ОИК получават месечно възнаграждение от 6 септември до 7 дни вкл. след обявяване на резултатите от изборите за първи или втори тур. Тези суми са необлагаеми.

За подпомагане работата на ОИК може да се наемат специалисти - експерти и технически сътрудници, с месечно възнаграждение, както следва:

- експерт към ОИК – 780 лв. месечно;

- технически сътрудник към ОИК – 560 лв. месечно.

Увеличението на възнагражденията е и една от основните причини за увеличението на план-сметката за изборите в частта за ЦИК, уточни Андреев. Общо сумата за изборите е 70,7 млн. лева, гласувана вчера от Министерския съвет по предложение на министъра на финансите.

Гласуване

В ЦИК са били получени запитвания от българи в чужбина дали ще могат да гласуват зад граница, заради което говорителката на комисията Таня Цанева припомни, че на местните избори няма да се разкриват секции в чужбина.

Заради принципа за уседналост, могат да гласуват единствено хора, които имат настоящ или постоянен адрес на територията на България през последните 6 месеца преди провеждането на избора. Датата е 26 април 2019 г., подчерта Андреев.

Същото важи и за кандидатите. Не могат да се кандидатират и да бъдат избирани за кметове и общински съветници хора, които през последните най-малко шест месеца (т.е. от 26.04.2019 г. насам) нямат постоянен или настоящ адрес както на територията на България, така и на територията на съответната община, в която са кандидати. 

Регистрацията на партиите и коалициите за вота започва на 2 септември в 9 ч. и продължава до 11 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !