Парламент 2019: ГЕРБ очаква 6 или повече евродепутати, Нинова иска смяна на статуквото

ДПС и Патриотите пък призовават за достойно място на България в ЕС

OFFNews 11 януари 2019 в 12:35 6172 0

ГЕРБ очаква 6 или повече евродепутати на изборите за Европейски парламент, заяви председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов на днешното откриване на шестата сесия на 44-тото Народно събрание. 

Председателят на парламента Цвета Караянчева откри с призив за оспорвано спортсменско състезание на европейските и местните избори тази година, след което лидерите на всички парламентарно представени партии отправиха обръщения към депутатите.

Цветанов цитира социологичеко изследване от декември, според което близо половината българи смятат ГЕРБ за най-европейската партия у нас, докато едва 11% определят БСП като категорично проевропейска партия. "На този фон изглежда логично ръководството на БСП да си представя евровота главно като повод за премерване на силите между БСП и ГЕРБ и като оценка за управлението на ГЕРБ", допълни Цветанов.

Въпреки успехите на европейското им политическо семейство ЕНП обаче, от ГЕРБ осъзнават, че остават редица предизвикателства пред Европа, заяви Цветанов. "Осъзнавайки това, още в началото на февруари т. г., ГЕРБ ще инициира граждански диалог под надслов "Европа в нашия дом", допълни той. 

Цветанов заяви още, че ГЕРБ ще подкрепи сегашните си успешни кметове, но ще погледне и към общините, в които все още не са печелили местен вот. "Освен в партийните оценки, ще се вслушаме и в обществените настроения. Ще дадем „зелена светлина” на проработилите регионални политики. Целта ни е да провеждаме последователна регионална политика, която да се ползва с обществено одобрение и надпартийна подкрепа. Поради това ще подкрепяме и успешни кметове, които са издигнати от инициативни комитети, но с които сме имали добър диалог през последните 4 години."

Цветанов очерта промените в Изборния кодекс като един от законодателните приоритети на партията и заяви, че от правителството ще търси баланс между високотехнологичен изборен процес и сигурност на вота. Сред останалите законодателни приоритети той нареди изменения в Закона за съдебната власт, утвърждаване на съдийското самоуправление и развитие на електронното правосъдие, както и изменения в НК и в Закона за борба с домашното насилие с цел защитата на личните права на жените и децата. Той още обеща оптимизиране на Антикорупционния закон и промени в търговското законодателство. 

"През 2019 г. насочваме усилията си към присъединяване на страната ни към ERM II и Банковия съюз. България е първата членка на ЕС извън еврозоната, която пое по пътя към еврото след като Банковият съюз бе до голяма степен завършен.
Предстои оценка на качеството на активите от ЕЦБ, както и последващи стрес-тестове. Надяваме се те да потвърдят стабилността на банковата ни система", допълни лидерът на ГЕРБ.

Цветанов още обеща реформи в здравеопазването и "преодоляване на дефицита на животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти за българските граждани". "ПГ на ГЕРБ апелира към колегите ни народни представители в парламента - нека сектор „здравеопазване” от терен на остра политическа полемика се превърне в пример за надпартиен диалог в интерес на българските граждани", призова Цветанов.

Той наблегна колко е важно обединението зад национални каузи за ГЕРБ и даде единодушната позиция на евродепутатите, премиера и министрите за пакета "Макрон" като пример за единение. Той обаче обвини президента Радев, че се нарича обединител на нацията, а единствено успява да провокира разделение и омраза, визирайки новогодишното му обръщение.

"Румен Радев препотвърди нежеланието си да работи за хората заедно с техните избраници начело на властта. За какво единение говори той тогава? Неслучайно някои определиха думите му като агресия, други - като революционен патос в конгресна зала, а трети - като израз на лични политически амбиции", каза Цветанов, призовавайки за повече спечелени каузи през 2019 г.

БСП за България

Лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова започна обръщението си с различен прочит на цитираното от Цветанов социологическо проучване, поставяйки под въпрос неговите очаквания за успех на изборите. "Как точно това ще стане със 17% доверие у българския народ, което показва социологическо проучване, което цитирахте? Със 17% кое правителство смятате, че може да управлява с перспектива и да прави сериозни реформи, от които българското общество има нужда?", предизвика го Нинова.

Тя заяви, че БСП ще обърне сериозно внимание на повишаването на цените на тока, водата, електрическата енергия, парното. Партията планира да поиска актуализация на бюджета и оставка на КЕВР, ако комисията не изпълни ролята си и не спре да обслужва монополи и олигарси, обяви Нинова. "По темата корупция - сделката с 5-те фирми и концесията за летище София заминават другата седмица в ЕК", допълни още тя.

"Минаха само 10 дни от началото на тази година, но те показаха нестабилност, несигурност, растяща бедност, погазване на държавността и правовата държава, корупция, некадърност на управлението във вътрешната и външната политика, която доведе вътрешната до хаос, а във външната - до два международни скандала", заяви Нинова, визирайки обвиненията, отправени към австрийската фирма изпълнител на системата за винетки КАПШ, и развиващия се скандал в корабоплаването.

По думите ѝ 2019 г. ще сложи край на статуквото и начало на промяната за България и Европа. Според Нинова обаче ГЕРБ трудно ще "вземат завоя", тъй като досега подкрепяли всички политики, идващи от Брюксел, включително и позицията на Меркел за имиграцията.

"Ние ще бъдем последователни. За нас Европа - бъдещата, истинската - е тази, която зачита националния интерес на държавите членки, в която няма двойни стандарти, в която има по-малко бюрокрация и повече социална Европа", допълни Нинова. 

"Обединени патриоти"

Лидерът на "Атака" и депутат от управляващата коалиция Волен Сидеров съсредоточи вниманието си най-вече върху изборите за Европейски парламент и мястото на България в Европа. Той предупреди за "разместване на пластовете в Европа", която ще трябва да реши дали да продължи да бъде "свободна територия за незаконни имигранти, които грабят изнасилват и убиват".

Според него досегашните лидери на най-големите държави в Европа са се провалили в своята политика в това отношение досега и заради това на преден план ще излязат политически сили, които не са били част от сегашните алианси. По думите на Сидеров Европа се обединява около концепцията за "съюз на отечествата" и идеите, които "Атака" проповядват от 2 десетилетия, но са били считани за "еретични" досега.

Според него Европа е поела по различен от досегашния път, "щом дори Стив Банън дойде в Европа да каже "националисти от всички страни, съединете се" и да обяви обединение срещу Сорос и либерализма". 

Сидеров заяви, че е редно България да спре "васалното, махленското, комплексарското козируване" на всеки и от изток, и от запад, и е време да бъде малко по-самостоятелна тази година. Лидерът на "Атака" още призова българите да спрат да си пречат, защото по този начин можем да постигнем много.

Движение за права и свободи

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова България да извоюва достойно място в Европейския съюз, а той да намери верния път към всички държави членки. Във вътрешен план Карадайъ оцени 2018 г. с три думи: скандали и пропуснато време, като отново призова за програма за ускорено догонващо развитие и нов модел на управление.

"Управляващите казаха, че страната ни има изключителни постижения и това са аргументите им, че трябва да продължат да управляват по същия начин. Внимателният анализ обаче показва съвсем друга картина - икономическият растеж е крайно недостъпен за да догоним дори страните в нашата група в ЕС и обрича и следващото поколение български граждани да остане най-бедното в Европа", заяви Карадайъ.

"Воля"

Лидерът на ПП "Воля" Веселин Марешки обвини говорителите на останалите партии в "цинизъм, двуличие и катарзис" заради изказванията им. Според него те задали правилните въпроси, но нямали право, тъй като самите те били част от "престъпния преход", заради който България е бедна в момента.

Марешки също заяви, че в Европа се надига "истинска патриотична вълна", част от която е и "Воля". "2019 г. ще е знакова, защото ще стане ясно дали ЕС ще се разпадне или ще продължи да съществува по различен начин", допълни Марешки. Той също остро разкритикува военния министър Красимир Каракачанов за кризата във Войводиново, и обвини Волен Сидеров за сближаването му с евродепутата Николай Бареков, който по думите му позорно гласувал "въздържал се" при вота за Истанбулската конвенция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови