Парламентарната комисия за ЧЕЗ заработи, викат ДАНС и ДАР на следващото заседание

ОFFNews 21 март 2018 в 16:08 4023 0

Депутатите от временната комисия за приватизацията и за продажбата на ЧЕЗ започнаха работа. 

Днес беше първото им заседание, на което бяха приети процедурните правила, по които ще работят.

На следващото заседание, което се очаква да се проведе на 27 март, се очаква да бъдат повикани представители на Министерството на финансите, които да дадат информация на какъв етап е арбитражното дело, което ЧЕЗ груп води срещу страната ни. При депутатите ще бъдат и от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), и от Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Очаква се те да предоставят информацията, която имат и която са получили от партньорски служби.

"Предвид информацията, която бе предоставена от министър-председателя в секретното деловодство, където ставаше ясно кои са институциите, които имат отношение към структуриране и осигуряване на финансирането на тази сделка, ще поканим българските служби за сигурност да дадат отговор", обясни председателят на комисията и депутат от БСП Жельо Бойчев.

Председателят на комисията Жельо Бойчев поиска премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан или поне да даде отговори за решението на правителството да се включи в сделката. "Със сигурност трябва да бъде направено искане към министър председателя да даде отговор как и по какъв начин се е взело решението страната ни да участва в тази сделка", обясни той. 

Според Бойчев ще се наложи пред комисията да бъде изслушан и собственика на дружеството, което иска да купи бизнеса на ЧЕЗ в България - Гинка Върбакова.

От ГЕРБ пък поискаха временната комисия да изпрати писмо до ЧЕЗ груп, с което да поиска повече информация по сделката. Комисията ще изпрати писма и на всички останали институции, от които членовете й смятат, че могат да получат информация.

По време на заседанието управляващи и опозиция се скараха за това дали да бъде възможно депутат да гласува, без да е участвал на заседание на комисията. 

Председателят на комисията и депутат от БСП Жельо Бойчев представи правила, в които изрично се казва, че гласуването на депутатите в комисията се извършва "лично".  Димитър Лазаров от ГЕРБ обаче възрази и обясни, че  понякога заседанията са  дълги, а някои от депутатите няма как да останат и е хубаво да могат да се делегират гласовете си на други членове. Рамадан Аталай от ДПС посочи, че личното гласуване на народните представители е задължително. "За един месец предложихте двете партии една тема, която за обществото е много сериозна. Ако в този месец няма да можем да намерим време да се съберем и да гласуваме, ще направя друго предложение – дайте да закрием комисията още днес" ,добави той. 

В крайна сметка в процедурните правила беше записано, че  "решенията на комисията се взимат с мнозинство от присъстващите".

Депутатите от временната комисия имат един месец, за да установят всички факти и обстоятелства около приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България.

Комисията за ЧЕЗ се състои от по трима депутати от всяка парламентарна група и беше създадена по настояване на опозицията. До това се стигна, след като от ГЕРБ първо бяха твърдо против идеята, но след това изненадващо я подкрепиха. Мотивът за промяната в мнението на най-голямата партия беше, че така ще се спрат спекулациите и заиграването със страховете на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови