Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Парламентът даде мандат на правителството да преговаря със САЩ за F-16

OFFNews 16 януари 2019 в 13:37 4512 0

След 4 часа дебати Народното събрание реши да даде мандат на правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нов боен самолет F-16. "За" гласуваха 130 депутати, а 84 бяха против.

По време на заседанието депутатът от БСП Румен Гечев обвини управляващото мнозинство, че "пише некролога на българската авиация". "Вие изцяло нарушавате финансовата рамка. Вие нарушавате принципа на конкуренцията. Вие измамихте ли ни преди 6 месеца" попита той от трибуната на Народното събрание.

Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров направи няколко предложение, сред които парламентът да даде мандат на правителството да преговаря за нов тип боен самолет не само със САЩ, но и с всички държави, които имат оферти, включително Русия. "За разлика от ораторите, които се упражняваха днес, аз действам прагматично", уточни Сидеров.

Той е на мнение, че в преговорите за новите самолети трябва да участват и по един представител от всяка парламентарна група. "Иначе ние какъв контрол имаме върху нещо, което ще гласуваме", попита той. Според Сидеров трябва също да вземем под внимание, че вече 12 години правителството на САЩ използва 4 военни бази у нас безплатно. "Ако се спрем на преговори за F-16, самолетите да ни бъдат предоставени безвъзмездно. Така ще кажем на избирателите ни, че сме спестили тези пари", предложи лидерът на "Атака".

Според бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев всички трябва да благодарят на ГЕРБ, защото започването на тази процедура е едно голямо постижение. "Слушам колегите от опозицията, бъдете малко по-въздържани. Вашите правителства модернизирахте българската армия само с транспортни средства", обърна се той към БСП.

В подкрепа за самолетите F-16 се изказа и шефът на комисията по отбрана ген. Константин Попов. "Изказвам огромна благодарност към всички, които в продължение на много години работиха по този въпрос. Защото нямаше как да вземем информирано решение, без резултата от труда на тези експерти", заяви той. Ген. Попов даде няколко примера защо F-16 е най-добрият избор за нов боен самолет: "САЩ предлагат пълен пакет с въоръжение. Европа може да ни предложи само ракети въздух-въздух. Предлагат ни високотехнологичен нов радар. Говорим за специално оборудване. Това означава информационни технологии. Това означа радиостанция, която е защитена. Информационна система, която ни дава цялостната картина. Това е софтуер на базата на разузнаването. Разликата между това, което ни предлагат едните, и целия пакет, който ни предлагат САЩ, превърща самолета в бойна високотехнологична машина, каквито са изискванията на съвременната високотехнологичната война".

Според зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов днешното решение на парламента е продължение на темите, които са били обсъждани на Консултативен съвет за национална сигурност. "По време на първия кабинет на Бойко Борисов започнахме да изпълняваме ангажимента си за модернизация на българската армия. Към 2012 г. имаше приключена процедура, която беше гласувана от Министерския съвет, и тя трябваше да бъде разгледана от българския парламент. От провокирани събития се стигна до политическа криза и до предсрочни избори", коментира Цветанов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че рядко в парламента се вземат такива решения с дългосрочен резултат. Според нея България е била злепоставена пред САЩ и европейските ни партьори заради начина, по който правителството е провело процедурата за нови самолети. "Позицията на БСП е за модернизация на българската армия, за правовата държава, за разумния баланс на харчовете от бюджета", заяви Нинова.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов е на мнение, че "в днешния дебат политическите сметки надделяха над националните интереси и сигурността на България". "Моят приятел Волен Сидеров ви каза, че вземаме решение да започнем преговори, а не да сключим сделка утре. Изказаха се откровени лъжи", обвини той опозицията.

Каракачанов е категоричен, че провеждането на нов конкурс не е решение, защото това ще забави модернизацията на армията. "Този мач го играем вече 14 години и резултатът е един голям геврек", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!