Парламентът отхвърли ветото на Радев върху Закона за военното разузнаване

OFFNews 05 септември 2019 в 11:08 1607 0

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за военното разузнаване. Така депутатите отновоо подкрепиха възможността цивилен да оглави служба „Военна информация“.

Държавният глава изрази несъгласие с промените, които допускат директор без пагон да настане начело на службата. Досега се изискваше това да бъде единствено военнослужещ. „Това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България“, написа президентът в мотивите.

За повторното приемане на закона 134 гласуваха народни представители, "против" бяха 57, а "въздържали се" - 6.

Президентските мотиви бяха подкрепени от групата на „БСП за България“. Според левицата промените в закона се правят „точно и конкретно за определен човек“.

„Ние сигурни ли сме, че това цивилно лице няма да обслужва и някакви частни интереси, ако е „парашутист“?", попита от парламентарната трибуна депутатът и зам.-председател на Комисията по отбрана Николай Цонков. 

Не е важно дали котката е бяла или черна, а е важно да лови мишки - с тези думи Милен Михов от Обединени патриоти се противопостави на президентските мотиви. Той категорично отхвърли твърдението на левицата, че промените се правят с цел на изискванията за заемане на длъжността да отговори конкретен човек.

„Развихме хубаво темата в един според мен доста сериозен дебат. Доста сериозни аргументи се изказват и в двете посоки – да бъде или не директорът на Военното разузнаване цивилен или военен, само че се използват и манипулативни аргументи, които са неточни“, заяви Владимир Тошев от ГЕРБ. „Тук има още една манипулация - ние не решаваме дали да бъде само военен или само цивилен, а разширяваме обхвата на компетенциите на трите органа, които го предлагат”, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови