Парламентът отхвърли ветото на президента, бизнесът ще финансира партиите

OFFNews 24 юли 2019 в 12:04 2251 0

Мнозинството депутати отхвърлиха ветото на президента Румен Радев срещу отвореното финансиране на партиите.  политическите партии. 

"За" възможността бизнеса да финансира политическите формации гласуваха 129 депутати от ГЕРБ, ДПС, НФСБ и „Воля“. Против бяха 84 народни представители от БСП и ВМРО. 

Според Менда Стоянова от ГЕРБ държавната субсидия е била алибито за нечистоплътните връзки на партиите с бизнеса. Йордан Цонев от ДПС припомни, че до 2009-а политическите партии са били финансирани от бизнеса. „По-добре държавна субсидия в достатъчен размер, а не в размер, какъвто предложи някое шоу“, обяви Цонев. 

Концесионирането на партиите отива твърде далеч, заяви в пленарна зала депутатът от ПГ на „БСП за България“ и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин. По думите му гласуването на ветото е вододел за българската демокрация - в каква посока ще тръгне българската демокрация и политическият процес в България. „Прави се законодателство на инат, без никакъв диалог между партиите, без търсене на консенсус по такива ключови въпроси, които пряко засягат всяка една от партиите в НС и цялото общество“, коментира той. Социалистът попита и защо чак сега някой се е сетил за проведения референдум за субсидиите. „Не помня обаче и референдумът да се е произнасял по начина на финансиране на партиите, освен за субсидията от 1 лев“, каза той. Вигенин подчерта, че се нарушават всички международни стандарти по отношение на законодателството, което засяга изборния процес – с промените в Закона за държавния бюджет се изменят Изборният кодекс и Законът за политическите партии. „Има изискване такива промени да не бъдат правени по-малко от 6 месеца преди избори“, наблегна той. Депутатът подчерта, че промените, направени преди евроизборите и промените, които се правят сега, са в една посока – да се създаде по-благоприятна среда за управляващата партия. Това по думите му е достатъчно сериозен повод да се сезират и международните институции, както е направила левицата.
Кристиан Вигенин бе категоричен, че с тези промени се узаконява корупцията, рекетът и лобизмът в управлението както на държавата, така и на общините. „ГЕРБ провежда политика за оттегляне на държавата от редица сфери на обществения живот, за да се създаде все повече място за частния бизнес. Ние сме против тази политика и макар те да са дясна партия и да искат да водят държавата в тази посока, концесионирането на партиите отива твърде далеч. То е пряка заплаха за националната ни сигурност“, заяви той. Според него популизмът може да носи краткотрайни дивиденти, но когато се упражнява от управляваща партия, това е загуба за обществото и държавата. „Даже не ви донесе и краткосрочни дивиденти, както се видя от социологическите проучвания – нито правителството стана по- популярно, нито премиерът“, обърна се той към управляващите. 

Президентът е прав, че се подменя политическата система в България. Това е така, защото конституционната роля на политическите партии повелява те да не служат на чужди интереси, а на интересите на народа, което вие променихте, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков от парламентарната трибуна. Той коментира, че търговските дружества и едноличните търговци служат на един интерес – печалба. „Когато ви дадат пари, вие ще служите на тях, а не на народа”, обърна се той към мнозинството. Зарков добави, че във ветото пише още, че се създава опасност да бъде преодоляна конституционната забрана - нито една политическа партия да не се утвърждава като държавна, да не се сливат партия и държава. „В последните седмици вие правите точно това и то последователно. В своето вето президентът е ясен и точен, а вие искате да прикриете от българските граждани факта, че продавате политическата ни система”, категоричен бе Крум Зарков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови