Парламентът отхвърли забраната за казина, предложена от Валери Симеонов

Пристрастените към хазарт ще се вписват доброволно в регистър

Георги А. Ангелов 17 юни 2020 в 11:44 3646 1

Валери Симеонов

Парламентът отхвърли предложението на Валери Симеонов за ограничаване на казината. От НФСБ предлагаха промени в Закона за хазарта, според които казина можеха да се откриват само в 5 звездни хотели, курорти и по границата. Останалите трябваше да затворят.

"За" законопроекта на Симеонов на първо четене гласуваха 22 народни представители, "против" - 4 и цели 127 се "въздържаха" с което той не бе приет.

Валери Симеонов заяви по време на дебатите, че не се забранява хазарта. "Хазартно пристрастените със средства могат да пропътуват 30-40 минути, 1 час, до най-близкия граничен пункт или да отидат в 5-звездното казино, но ние ограничаваме нарастващата зависимост на крайно бедните социални слоеве от населението", каза Симеонов.

Комисията по хазарта става агенция

Предложението на ГЕРБ Държавната комисия по хазарта да се преструктурира в Държавна агенция по хазарта беше одобрена на първо четене. Новосъздадената Агенция ще е специализиран държавен орган към Министерския съвет, който ще изпълнява държавната политика в областта на хазарта и ще осъществява надзор върху хазартните и свързаните с тях дейности.

Според Румен Гечев (БСП) превръщането на комисията по хазарта в едноличен орган, назначаван от Министерски съвет, минава задължително през оставката на финансовия министър Владислав Горанов, защото той не се е справил с контрола. „Този панически модел, едва ли не премиерът да се занимава с ротативки и блекджек, противоречи на здравия разум“, каза Гечев.

Друга част от промените регламентират вноските за социално отговорно поведение, такава ще ще се дължи за всеки издаден лиценз.

Държавата ще има право и да получава лиценз за организирането на залагания в онлайн казина.

Пристрастяването ще се бори с регистър на пристрастените

С промените в закона за хазарта по идея на ГЕРБ държавата ще създаде регистър на хората, зависими от хазарт, с цел превенция на това негативно социално явление. Вписването на конкретно име в регистъра ще бъде възможно обаче единствено, когато човек осъзнава своята зависимост и сам желае това. Попадането му вътре ще означава, че той няма да бъде допускан до казина и игрални зали. „Дали това ще има сериозно практическо приложение, не мога да кажа, но има много хора, които се лекуват от тази зависимост. Може би вика се възползвали от това, за да не нарушат хода на своето лечение“, смята председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

10% за фонд Култура

Ще предложим между двете четения на Закона за хазарта 10 % от средствата от хазарт да отиват за култура, каза по време на дебатите депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов. Той разясни, че фонд "Култура" представляваше и представлява до днес един фонд, който служи да се подпомага основно начинаещи млади, дебютиращи автори, които да имат възможността за своята изява. "Не е тайна всички знаем, че каквото и да говорим бюджетът на културата е недостатъчен", каза още Рашидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови