Парламентът попълни състава на Антикорупционния орган

ОFFNews 26 април 2018 в 10:18 2341 2

Депутатите попълниха състава на новия Антикорупционен орган. Те одобриха зам.-председател и трима членове, които председателя на комисията Пламен Георгиев предложи.

Антон Славчев беше избран за единствен зам.-председател на Комисията за противодействия на корупцията.

Той е магистър по право от Юридическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Завършил е Висшето военно училище „Тодор Каблешков“, специалност „Технология и организация на железопътния транспорт“ и има придобита квалификационна степен „Бакалавър“. Славчев работи в структурите на МВР и ДАНС, където има общо 22 години стаж. Антон Славчев има отлични оценки от Прокуратурата на Република България за работата си..Като експертен и ръководен служител в Държавната агенция „Национална сигурност“ Антон Славчев многократно доказва своя професионализъм, проявявайки висока компетентност и решителност.

Трима членове на комисията, които бяха одобрени днес от депутатите, са Антоанета Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева. Цонкова беше член на оглавяваната доскоро от Георгиев комисия за отнемане на имущество, като в състава й беше предложена от ГЕРБ. Къдрева беше директор на дирекция "Публичен регистър" в комисията.

Антоанета Цонкова е завършила право в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1998 г. тя става стажант-съдия в Софийски градски съд. От 1999 г. до 2006 г. е адвокат към Софийска адвокатска колегия, като се занимава основно с гражданско и търговско право. Продължава професионалното с развитие в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД), където започва работа като инспектор-юрист в Териториална дирекция „София-град“.След това става част от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

Пламен Йоцов има общо 20 години стаж в структурите на Министерство на вътрешните работи и ДАНС. През 1994 г. започва работа като разузнавач в Националната; служба „Сигурност" - МВР, а по-късно работи последователно като инспектор в същата служба, старши и главен инспектор в Дирекция Национална служба за борба с организираната престъпност - МВР. Продължава кариерното си развитие като разузнавач към отдел „Наркотици" при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност", впоследствие към Дирекция "Противодействие на организираната и тежка престъпност" към Главна дирекция "Криминална полиция", където е назначен на длъжност началник отдел, а след това и на други ръководни позиции. От месец октомври 2013 г. до месец май 2014 г. е началник отдел в Държавната агенция „Национална сигурност", където работи по направление борба с организираната престъпност. наркотиците, организиран от американската агенция за борба с наркотрафика DEA.

Силвия Къдрева е магистър по специалността „Библиотечно-информационни науки" от Софийския университет. През 1999 г. Къдрева започва работа в Сметната палата. От 2006 г., след приемането на измененията и допълненията в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, е привлечена като експерт в новосъздадения Публичен регистър за деклариране на имуществото и доходите на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности към председателя на Сметната палата. От 2014г. е Директор на Публичния регистър, а след приемането на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Регистърът преминава в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като тя продължава да ръководи дейността му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови