Парламентът разреши изпращането на военна помощ на Украйна, Божанков се опълчи на Нинова

Йорданка Веселинова 09 декември 2022 в 14:20 4411 11

Народното събрание изпрати военна помощ на Украйна

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Пленарната зала

Народното събрание реши България да изпрати военна помощ на Украйна. Проекторешението, внесено от Министерския съвет, бе одобрено със 148 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС, ДБ, БВ и 1 от БСП), 48 "против" ("Възраждане" и БСП) и 1 "въздържал се" (ПП).

По-рано през деня то влезе в дневния ред на парламента със скандал и опит за бойкот на изпращането на оръжия от страна на БСП. Преди заседанието да бъде проведено при закрити врата, от левицата заговориха за "коалиция на войната", а Христо Иванов от ДБ обвини БСП и "Възраждане", че бранят руския мир.

След 50-минутен скандал камерите на медиите бяха изключени, но депутатите от БСП решиха да ги заместят и включиха телефоните си, за да излъчват на живо - макар и незаконно - заседанието в социалните мрежи. Председателстващият се опита да овладее хаоса и да ги изгони, но му бе възразено, че това значи да изгони цяла парламентарна група. И така заседанието продължи, но отново открито.

Хаос в парламента: Депутатите от БСП излъчват незаконно закритото заседание за Украйна

В началото на откритата част лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че България сама влошава отношенията си с Русия, пропускайки факта, че от месеци страната ни е официално обявена от Москва за неприятелска, много преди да се гласува проекторешението за оръжия.

"Ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят", заяви Стоян Михалев от ДБ.

В хода на дебата Явор Божанков от БСП се опълчи на партийната позиция и бе единственият от левицата, който гласува "за" изпращането на оръжия за Украйна. Малко преди гласуването той излезе на трибуната и заяви, че изпращането на оръжия не ни включва във военния конфликт. Той даде пример със Северна Македония, която изпрати оръжия, но не е въвлечена във войната. Божанков добави, че хората се плашат с "политически цели".

"Решението е важно, то е символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор. Русия ни обяви за неприятелска страна и то когато бяхме твърде приятелски настроени, нито оръжия пращахме, нито, както казват някои, сме участвали в конфликта. Все пак Русия ни обяви за неприятелска страна и това е тяхното отношение към нас. Няма нищо общо историческата благодарност, няма нищо общо нашето уважение към руската култура с действителността днес и с факта, че Русия е агресор, и с факта, че Русия нападна Украйна, и с факта, че целият цивилизационен свят зае тази позиция. Тук делението на цивилизован и нецивилозаван свят е истинско...Аз съм абсолютно убеден в своята позиция, с ясно съзнание какви последствия може да има тя за мен...Аз мога да Ви кажа едно - Русия няма да спечели тази война", заключи той.

Изказването му бе посрещнато с аплодисменти от групите на ПП, ГЕРБ-СДС и ДБ. Стоян Таслаков от "Възраждане" прогнозира, че заради различното му мнение следващият път ще изпратят Божанков "по-далече и от кактусите" (След като Божанков се противопостави на връщането на хартиената бюлетина, БСП го командироваха в САЩ, откъдето пусна снимка с кактуси - б.а.). Христо Гаджев от ГЕРБ пък заяви, че в левицата има хора които наистина са за мира, а не само за руския мир.

Корнелия Нинова пък заяви, че само 16 депутати от 240 знаят за какво ще гласуват. По думите ѝ преди заседанието само 16 души са се запознали с материалите в секретното деловодство на парламента. Тя призна, че в левицата има различни мнения, което е нормално и добави, че в ПП с различно мнение е Асен Василев.

След гласуването Борислав Гуцанов определи проекторешението като национално предателство.

Веднага след това депутатите приеха на първо четене ратификацията  на споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

12

ImBlack

09.12 2022 в 17:22

Днешна Русия на Путлер няма нищо общ с Руската империя от 1878-ма, нито със СССР от 1945-та!
Днешна Русия е ФАШИСТКА КОЧИНА, каквато я превърнаха КГБ !
Ако БСП , като наследник на болшевишката БКП, днес застава в подкрепа на фашистки режим, то съвсем се размива разликата между тоталитарния болшевишки режим и 1944-1989 в България и национал-социалистическите и фашистки режими в Европа 30-те и 40-те години на миналия век!

723

11

user4eto

09.12 2022 в 15:52

КурНелата га продава не рева. Сега като трябва да дарява квичи за рузкия мир. Долни подчовеци са тия комуняги недни.

Божанков, велик си !

1930

10

Муню

09.12 2022 в 15:21

Разгеле!
По-добре късно от колкото никога!
Пудлизурки може и да си остнаем в очите на нормалните страни, но поне да покажем, че тук има и здрав разум.
Ако разкарат и страрите самолети, които никаква работа не вършат, може и излезем на почалба (няма да плащаме обслужване / пилоти на заплата, които не летят и тн)

14469

7

случайно прочетох

09.12 2022 в 15:00

Божанков постъпи отговорно и го поздравявам!
Партийното единомислие винаги ми е било съмнително...

5827

6

pisnamiotmutri

09.12 2022 в 14:50

Браво на Божанко. Сигурно БСП ще забрани гражданската квота.

22548

5

dolivo

09.12 2022 в 14:31

искат си бензиностанцията с ракети и това е.

-1395

4

AlexT

09.12 2022 в 14:28

3. ..А и КОГА, и КЪДЕ в ПОСЛЕДНИТЕ над 100 години , съветската / руската армия е ДОНЕСЛА НЯКЪДЕ по СВЕТА – СВОБОДА , ДЕМОКРАЦИЯ, ГРАЖДАНСКИ ПРАВА , СВОБОДНИ избори , Право на ИЗБОР , просперитет на дадена държава ? Къде, че не се сещам..:) В Източна Европа ли , след войната ! :)
Донася САМО диктатура, режим еднопартиен, убийства без съд , ТОТАЛИТАРНИ режими …Факт…История …И затова и днес , и сега , САМО недоразвити, малограмотни, примитиви русофилски,копейкински , очакват някакви по- добри времена , благосъстояние , просперитет вследствие ОКУПАЦИЯ от СЪВЕТСКО / РУСКАТА АРМИЯ …:)) Рускии “ МИР” ….!? И руски СВЯТ / “мир”-на руски/ и руски ‘МИР” – като мир , НЕ искаме ..:))

-1395

3

AlexT

09.12 2022 в 14:27

2. Сега, войната в почти позиционна, с украйнски успешни атаки .. И великата съветска армия – вече не смее да навлиза в нови области на Украйна – и води САМО ракетно- артилерийски обстрел- от разстояние  … Няма , вече, достатъчно танкове , а скоро ще има и противовъздушни ракети –срещу руските самолети и хеликоптери..
С две думи – ако НЯМАШЕ ВЪОРЪЖЕНИЕ ,/ малко / от ЗАПАДА , другари копейкинци и ГЕРОИЗМА на украйнците, МИРЪТ ЩЕШЕ да дойде / желания от вас / , с ОКУПАЦИЯ на ¾ , поне, от Украйна ! ТОЗИ “мир” вие , антибългари, искахте !! И да продължи по- нататък, още, из Европа и до нас – този руски “мир “ !
 
X

Подкастът на OFFNews