Парламентът реши как ще се избират членовете на новия антикорупционен орган

Депутатите определиха и правила за обновяване на КЕВР

ОFFNews 21 март 2018 в 14:13 3104 0

Парламентът реши как ще се избират членовете на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) - новият антикорупционен орган.

Новоизбраният председател на комисията Пламен Георгиев има 7 дни да предложи на Народното събрание кандидати за свой заместник и за трима членове на новия орган. 

Предложенията трябва да съдържат писмени мотиви, в които се обосновават високите професионални и нравствени качества на кандидатите. Те трябва да бъдат публикувани на страницата на Народното събрание, а една седмица след това всеки кандидат трябва представи пред парламентарната комисия за борба с корупцията писмена концепция за работата си като член на антикорупционния орган, декларация за несъвместимост по образец и такава за имущество и конфликт на интереси.

Кандидатите за членове на новата комисия ще бъдат проверявани и за принадлежност към Държавна сигурност (ДС).

Ако някой от кандидатите не е представил всички документи - ще има 5 дни да го направи. Кандидатите, които не са представили документите си в срок - няма да бъдат допускани до изслушване, което трябва да се проведе на открито заседание на парламентарната антикорупционна комисия. След това тя трябва да представи доклад на депутатите в пленарната зала, които да гласуват окончателно състава на новия орган. 

За да бъде избран един кандидат, той трябва да е получил повече от половината от гласовете на присъстващите в залата депутати. Ако това не стане - Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор.

Определиха и правила за обновяване на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

Според последните правила в закона за енергетиката се въведоха правила за ротация на четирима от членовете на КЕВР.  Затова трябва да се проведе жребий, който да определи кои четирима от състава на 9-членния регулатор да отпаднат. След това всички парламентарно представени партии могат да направят предложения за нови членове на КЕВР. Това трябва да стане до 17 април, след което кандидатите трябва да бъдат одобрени от Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови